Έντονες αντιδράσεις για το κυπριακό κούρεμα

Θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της Μεγαλονήσου έχει προκαλέσει η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, σε αντάλλαγμα με το πακέτο διάσωσης. Διακεκριμένοι οικονομολόγοι, με δηλώσεις τους στα διεθνή πρακτορεία χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την απόφαση, ικανή να δρομολογήσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στον Ευρωπαϊκό Νότο. Ο Economist χαρακτηρίζει την απόφαση «άδικη, κοντόφθαλμη και αυτοκαταστροφική».

Επενδυτές από
Ρωσία, Ουκρανία και Βέλγιο ζητούν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις κυπριακές τράπεζες, να τους επιστραφούν οι καταθέσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος που θα έχει το κούρεμα για τους Ρώσους καταθέτες, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail εκτιμά ότι οι Βρετανοί καταθέτες θα χάσουν περίπου 197 εκατομμύρια ευρώ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Eurogroup, λέγοντας ότι οι καταθέτες πρέπει να συμβάλλουν στη διάσωση της Κύπρου και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο. Όπως υπογράμμισε πρόκειται για κίνηση που θα επενεργήσει αρνητικά σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο.

«Έπρεπε να έχουμε παίξει το χαρτί της εξόδου από το ευρώ στη σύνοδο κορυφής, καθώς η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο», δήλωσε το πρωί μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τους Φρόσω Ζαγορίτου και Γιάννη Θεοδόση, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Ανδρέας Θεοφάνους.

Η απόφαση του Eurogroup φέρεται να έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και σε Ρωσικούς κυβερνητικούς κύκλους. Να σημειωθεί ότι για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του κύπριου Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Ρωσία, όπου θα συζητηθεί το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης του δανείου, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει στρατιώτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους που ζουν στην Κύπρο και πλήττονται από την απόφαση του Eurogroup.

Στην Κύπρο, το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ και αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο κύπριος Πρόεδρος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ψήφισή του σήμερα Κυριακή.
Keywords
Τυχαία Θέματα