Εντείνονται οι διεργασίες για το πρόβλημα της Ανατολικής Ουκρανίας

Το Βερολίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνάντηση προσεχώς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το ουκρανικό ζήτημα, μολονότι ο τελευταίος δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο που θα διεξαχθεί την Δευτέρα με τους προέδρους της Γαλλίας και της Ουκρανίας και την καγκελάριο της Γερμανίας, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική καγκελαρία.

"Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα μιας τέτοιας συνάντησης, όμως δεν μπορώ και να την επιβεβαιώσω" είπε η Κριστιάνε Βιρτς, μια εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ
κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει προσκληθεί για τη συνάντηση που θα γίνει στο Βερολίνο την επόμενη Δευτέρα, 24η Αυγούστου, μολονότι οι συνομιλίες για το ουκρανικό ζήτημα γενικά διεξάγονται παρουσία και της ρωσικής πλευράς. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η τριμερής και όχι τετραμερής αυτή συνάντηση δεν σημαίνει ότι αλλάζει μορφή το αποκαλούμενο "Κουαρτέτο της Νορμανδίας" (σ.σ. που αποτελείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ουκρανία) που διαπραγματεύεται για μια ειρηνική λύση στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Βιρτς, η ένταση που επικρατεί στην περιοχή, με τον πολλαπλασιασμό των βιαιοτήτων στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, απαιτεί "αυτήν την τριμερή μορφή" χωρίς τη Ρωσία.

Οι τέσσερις ηγέτες δεν έχουν ξαναβρεθεί στο ίδιο τραπέζι μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του λεγόμενου Μινσκ 2, τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως έχουν συχνές τηλεφωνικές επαφές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα