Μάχη με το χρόνο για συμφωνία με τους δανειστές

Δεκαήμερο κρας τεστ για για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους αυτό που ξεκινά σήμερα, με την 24η Απριλίου να είναι η ημερομηνία – ορόσημο, οπότε συνέρχεται το επόμενο καθοριστικό Eurogroup. Ως τότε θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία για να τρέξει ξανά η χρηματοδότηση της χώρας, την ώρα που διεθνή δημοσιεύματα επιμένουν να σκιαγραφούν σκηνικό αδιεξόδου. Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group εντατικοποιούνται

και θα γίνονται ανά θεματικό πεδίο, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρχε πιθανότητα για άλλο ένα Euroworking Group εντός της ημέρας.

Την εβδομάδα αυτή, δύο ημερομηνίες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες. Αρχικά η 16η Απριλίου, όταν Γιάνης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθούν στον ίδιο χώρο στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings. Οι δύο υπουργοί θα είναι ομιλητές στο συνέδριο και αναμένεται να έχουν επαφές και μεταξύ τους για την επίλυση της κρίσης. Δύο ημέρες αργότερα, στις 18 Απριλίου, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ το οποίο θα παρουσιάσει την έκθεσή του για την οικονομική πορεία χωρών ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η Ελλάδα.
«Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν το δημοσιονομικό κενό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.


Στο μεταξύ, ψευδές και ανυπόστατο” χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το χθεσινό δημοσίευμα της Frankfurter Algemeine Zeitung, που κάνει λόγο για “σοκαριστική” απροθυμία της Ελλάδας να παρουσιάσει μέτρα και μεταρρυθμίσεις, ζητώντας από την γερμανική εφημερίδα να ανακαλέσει.

Για την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων μίλησε στην τηλεόραση του Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Όπως τόνισε, όλη η προσπάθεια βασίζεται πάνω στο σενάριο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αν και έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα έχουν αρχίσει να επιταχύνονται. Αίσθηση πάντως προκάλεσε και μια αποστροφή του για κρυφές διαπραγματεύσεις. «Κρυφές διαπραγματεύσεις απλά δεν βοηθούν και δεν οδηγούν πουθενά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Η Ελλάδα κλωτσά την ευκαιρία για συμφωνία επί του χρέους”, γράφει το Ρόιτερς.
“Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης ύψους έως και 40 δις ευρώ για την επόμενη διετία”, επιμένει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του Βερολίνου.

Το δημοσίευμα, όμως, που προκάλεσε σφοδρή αντίδραση της Αθήνας ήταν αυτό της γερμανικής FAS, η οποία αναφέρει ότι προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, με έναν αξιωματούχο της ευρωζώνης να διατείνεται πως ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής».

Το δημοσίευμα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και υπονομεύει τη διαπραγμάτευση και την Ευρώπη, αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, με πηγές του να σημειώνουν πως η γερμανική εφημερίδα θα πρέπει να απολογηθεί για τον τίτλο και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα