Ένοχος κρίθηκε ο Γκιλάνι

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε σήμερα τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, ένοχο για προσβολή δικαστηρίου επειδή εδώ και πάνω από δυο χρόνια αρνείται να ζητήσει από την Ελβετία την επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας για ξέπλυμα υπεξαιρεθέντων κρατικών κεφαλαίων από τον πρόεδρο της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ωστόσο δεν τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε συμβολικά στον Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, ο οποίος αντιμετώπιζε έξι μήνες φυλάκιση, ποινή κράτησης μερικών λεπτών στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Δεν

είναι γνωστό εάν η καταδίκη του τον υποχρεώνει να παραιτηθεί ή όχι. Αυτό είναι ένα θέμα που διχάζει τους ειδικούς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει το 2009 διάταγμα που χορηγούσε αμνηστία στον αρχηγό του κράτους και σε χιλιάδες ακόμα άτομα ύποπτα για διαφθορά και είχε διατάξει την κυβέρνηση να ζητήσει από τη Γενεύη ν΄ανοίξει και πάλι την έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Στις 13 Φεβρουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες στον Γκιλάνι για προσβολή δικαστηρίου επειδή αρνήθηκε να ζητήσει την επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας στην Ελβετία.

Το 2010, ο εισαγγελέας της Γενεύης έκρινε ότι δεν μπορεί ν΄ασκήσει δίωξη στον Ζαρντάρι όσο είναι πρόεδρος, καθώς λόγω του αξιώματός του χαίρει δικαστικής ασυλίας.

Το 2003, ελβετικό δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους τον Ζαρντάρι και τη σύζυγό του Μπεναζί Μπούτο, η οποία δολοφονήθηκε το 2007, για ξέπλυμα κρατικών κεφαλαίων που είχαν υπεξαιρέσει στη δεκεατία του 1990, όταν η Μπούτο ήταν πρωθυπουργός, αλλά το ζευγάρι είχε ασκήσει έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα