Ενισχύεται η ασφάλεια στα λιμάνια

Αναβαθμίζεται το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών στα λιμάνια και επιτυγχάνεται η ασφαλής διακίνηση των επιβατών, ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας με την εφαρμογή από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου της ευρωπαϊκής οδηγίας «Για την Ενίσχυση της Ασφάλειας στους Λιμένες».

«Με το νόμο του υπουργείου, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα στη Βουλή, ξεκίνησε μια σημαντική μεταρρύθμιση με σκοπό την καλύτερη λειτουργία και διαχείριση των λιμένων της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και συμπλήρωσε:
«Ρυθμίστηκαν ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη του ελληνικού λιμενικού συστήματος, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, δόθηκε η δυνατότητα συνενώσεων και συνεργειών, απλοποιήθηκαν διαδικασίες για λιμενικά έργα. Παράλληλα, με γνώμονα τη βελτίωση της ασφάλειας στα πλοία και στις λιμενικές εγκαταστάσεις λαμβάνουμε κάθε πρόνοια για την υλοποίηση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας».

Συγκεκριμένα:

1. Η Οδηγία 2005/65ΕΚ συμπληρώνει τα μέτρα ασφάλειας που προβλέπονται από τον κανονισμό 725/2004 και τα επεκτείνει σε όλους τους χώρους των λιμανιών και όχι μόνο στη λιμενική εγκατάσταση, στοχεύοντας σε ασφάλεια υψηλού επιπέδου για όλους τους ευρωπαϊκούς λιμένες.

2. Η υλοποίηση των απαιτήσεών της σε λιμένα που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ουσιαστικά συνίσταται στην εκπόνηση μελέτης Αξιολόγησης της Ασφάλειας του, προκειμένου αναγνωριστούν οι αδυναμίες και να προταθούν
συγκεκριμένα αντίμετρα για την μείωση ή εξάλειψή τους, στην κατάρτιση Σχεδίου Ασφάλειας, το οποίο βάσει των πορισμάτων της μελέτης Αξιολόγησης αναπτύσσει τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται και στην εφαρμογή του Σχεδίου αυτού.

3. Ο αριθμός των λιμένων της χώρας που εμπίπτουν στην οδηγία ανέρχεται σε 122. Εξ αυτών οι 37 οφείλουν να εφαρμόζουν πλήρως τις διατάξεις της Οδηγίας (για τους υπόλοιπους 85 έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 2 της Οδηγίας).

4. Η καθυστέρηση εφαρμογής της Οδηγίας είχε διαπιστωθεί επανειλημμένα από επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούν είχαν καταγράψει σημαντικές μη συμμορφώσεις.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα