Ενημέρωση για το Κυπριακό

Για τις συναντήσεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ενημέρωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Επίσης, έγινε συζήτηση για τα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα και τη χθεσινή συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η

διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Γίνεται συζήτηση , είπε, ανάμεσα στους δύο ηγέτες και στόχος είναι να επιτευχθεί πολιτική κατανόηση ανάμεσά τους για εκείνα τα θέματα, στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία.

Η συζήτηση, εξήγησε, γίνεται στα τρία θέματα - περιουσιακό, διακυβέρνηση, κριτήρια για το εδαφικό, που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή και ακολούθως ενημερώνονται οι διαπραγματευτές για να δούμε πώς αυτή η πολιτική κατανόηση μπορεί να αποτυπωθεί επί εγγράφων στα συγκεκριμένα θέματα.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, υπάρχει σίγουρα ένα καλύτερο κλίμα, ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο και όσο προχωρούν τα πράγματα και υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος, θα γίνεται και σχετική ενημέρωση», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, που φέρουν τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να ζητά εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Χριστοδουλίδης περιορίστηκε να δηλώσει «δεν υπάρχει κατάληξη στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει διαφωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι «τα πράγματα πάνε πολύ καλά, υπάρχει ένα εύκρατο, ένα αισιόδοξο κλίμα στις συνομιλίες, προχωρούμε αισιόδοξα».

Την άποψη πως υπάρχει σχετική πρόοδος στις συνομιλίες εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, χωρίς όμως, όπως σημείωσε, να μπορεί κάποιος να προτρέχει, μιας και αυτές βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Παράλληλα ο κ. Κυπριανού χαιρέτισε την αξιοποίηση συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη πως η συζήτηση του Κυπριακού «γίνεται με τουρκικούς όρους». Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την εκστρατεία, στην οποία, όπως είπε, επιδίδονται ορισμένοι, αξιοποιώντας την κακή οικονομική κατάσταση, με την υπόσχεση ότι με λύση «θα λυθούν όλα μας τα οικονομικά προβλήματα».

«Είναι νωρίς να εκφραστεί μια τελική άποψη για όσα συζητούνται, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη σε βασικά ζητήματα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, εκφράζοντας τους σοβαρούς ενδοιασμούς του κόμματός του για την δυνατότητα εφαρμογής, χωρίς παρεκκλίσεις, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την κυπριακή επικράτεια, στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Κοινό γεύμα με Γιούνκερ

Διήμερη επίσκεψη στην Λευκωσία, στις 16 και 17 Ιουλίου, θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διαβεβαίωσε για την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι δύο ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα σε εστιατόριο εντός της «νεκρής» ζώνης στη Λευκωσία.

Ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κυπριακό κοινοβούλιο.

Αργότερα την ίδια ημέρα, θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα