«Εγγυόμαστε την ασφάλεια του Κοσόβου»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια στο Κόσοβο και να εμποδίσει οποιαδήποτε κατάσταση ή προσπάθεια ανατροπής της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς θεσμούς, με την ΕΕ, με τον ΟΗΕ και τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση σταθερού, πολυεθνικού και ειρηνικού Κοσόβου" τόνισε ο κ. Ράσμουσεν.

Ο

κ. Ράσμουσεν από την Πρίστινα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, επανέλαβε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, τη στήριξη του ΝΑΤΟ και είπε ότι, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βελιγράδι και Πρίστινα στις 19 Απριλίου στις Βρυξέλλες, με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να υλοποιηθεί, επειδή δίνει ελπίδα για καλύτερο μέλλον.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου και πρέσβεις χωρών που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟϊκή ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο (KFOR) επισκέφθηκαν χθες τα μέλη της αποστολής, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στο διοικητή της, στρατηγό Βόλκερ Χαλμπάουερ και τόνισαν προς τους στρατιώτες την προσήλωση της Συμμαχίας για το καλύτερο μέλλον της περιοχής.

"Είναι καιρός μεγάλων ευκαιριών για το Κόσοβο και την περιοχή. Ενθαρρύνω όλους τους ηγέτες και τα μέλη όλων των κοινοτήτων να συνεχίσουν το δρόμο της συμφιλίωσης και του διαλόγου" ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Στις συνομιλίες με τον Χασίμ Θάτσι και τους εκπροσώπους διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο Κόσοβο ο κ. Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι η συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας προσφέρει ελπίδα για καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς της περιοχής και πρόσθεσε ότι για να εκπληρωθεί η ελπίδα, είναι σημαντική η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας.

"Το μέλλον της περιοχής είναι στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών θεσμών. Είμαστε μάρτυρες ότι οι τοπικοί θεσμοί είναι ολοένα και ικανότεροι και το χαιρετίζω" δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι το Κόσοβο είναι έτοιμο να εκπληρώσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με το Βελιγράδι και ότι η Σερβία πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση της συμφωνίας, όπως κάνει το Κόσοβο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα