ΕΝΦΙΑ, απολύσεις και τρόικα επι τάπητος

Όλα τα εκκρεμή θέματα της συγκυβέρνησης, ενόψει των επαφών με την τρόικα στο Παρίσι, τίθενται επί τάπητος στη συνάντηση στις 10.30 Σαμαρά- Βενιζέλου – Χαρδούβελη. Στο επίκεντρο οι αλλαγές στη φορολογία, οι απολύσεις στο δημόσιο,

αλλά και ο αντιρατσιστικός νόμος. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το υπουργείο έχει δώσει προτεραιότητα στις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ, και ήδη έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό φορολογικών ελαφρύνσεων, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Πάντως, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, δεν θα ισχύσει τελικά έκπτωση 25%- 30% από τον ΕΝΦΙΑ στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με το υπουργείο να επικαλείται τον περιορισμένο χρόνο για τις σχετικές προσαρμογές στο ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά και το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός στόχων οι εισπράξεις από το φόρο.

Συσκέψεις με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχε την Δευτέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και εν όψει της συνάντησης στο Παρίσι. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε για την συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή, με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Πάντως αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Νίκου Δένδια με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ λόγω προσωπικού κωλύματος του υπουργού Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, δυσαρέσκεια για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εκφράζει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Σηφουνάκης. Αναφέρει ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ ήταν μεταξύ εκείνων που επέμενε ότι "ο νέος αυτός φόρος παράγει μια σειρά αδικίες και επιβαρύνει πολίτες που δεν θα έχουν τη φοροδοτική ικανότητα να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις". Προσθέτει ότι "οι παραλογισμοί του ΕΝΦΙΑ προφανώς και δεν αίρονται με την χρονική μετάθεση ή τη χρονική επιμήκυνση καταβολής των δόσεων, με οριακές παρεμβάσεις για τον υπολογισμό των αντικειμενικών τιμών σε συγκεκριμένους οικισμούς ή με περιορισμένης εμβέλειας κοινωνικά ή εισοδηματικά κριτήρια".

Σε ιστορικά χαμηλά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αποτυπώνοντας την ευφορία που υπήρξε στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που δείχνουν ότι η Τράπεζα αναμένεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βάσης έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 5,7%, στο 5,68%.

Keywords
Τυχαία Θέματα