Εναλλακτικές λύσεις στην τρόικα

«Εντός της ημέρας θα αποσταλεί η κυβέρνηση στην τρόικα εναλλακτικές λύσεις για τα ζητήματα που υπάρχουν ακόμα διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών» όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος
μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις των κυρίων Βενιζέλου και Στουρνάρα έρχονται τη στιγμή που η τριμερής διαμηνύει πως η εφαρμογή των 329 μεταρρυθμίσεων που έχει συστήσει ο ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση του ανταγωνισμού στην Ελλάδα θα αποτελέσουν κομβικό σημείο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια στιγμή ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σημείωσε πως οι όποιες συζητήσεις για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα έρθουν «το καλοκαίρι», μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Απαντώντας στο μήνυμα Ρεν, κυβερνητικοί κύκλοι αντέτειναν πως για το ελληνικό χρέος υπάρχει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, που προβλέπει διευκόλυνση της χώρας μας, εφόσον τηρούνται οι όροι του προγράμματος και εφόσον έχει πιστοποιηθεί πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο από τη Eurostat.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και ο κ. Βενιζέλος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως με την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat τον Απρίλιο μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος.

Εν τω μεταξύ, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα, τη στιγμή που νωρίς το απόγευμα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της τρίμερους στην Αθήνα.

Έθεσε ως χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Μάιο, λέγοντας ότι τους επόμενους 2-3 μήνες, δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία».

Υπενθυμίζεται πάντως πως το πρωί της Παρασκευής ο κ. Στουρνάρας κατέστησε σαφές πως η τριμερής δε ζητά νέα μέτρα από την Αθήνα, κάνοντας όμως λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση.


Την ίδια ώρα, πιέσεις για άμεση εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων με επίκεντρο θέματα εμπορίου, ασκούν οι δανειστές. Το ζήτημα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη συνάντηση που θα έχουν- πιθανότατα σήμερα- οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας, ενώ οι παρεμβάσεις για το γάλα, αναμένεται να μην εφαρμοστούν στην παρούσα φάση.

«Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ αφορούν τον σκληρό πυρήνα των μεταρρυθμίσεων και θα βοηθήσουν την οικονομία» εκτίμησε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Μιχάλης Αργυρού. Όπως δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 χρειάζεται όμως χρόνος, για να αποτυπωθούν τα θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα