«Το δημοψήφισμα έχει αργήσει πέντε χρόνια»

«Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλάισχυρή πίεση στην Ευρώπη για μία καλύτερη λύση και επιστροφή της Ε.Ε. στις αξίες της» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τηλεοραση του Αντ1,

προσθέτοντας ότι «το δημοψήφισμα έχει αργήσει πέντε χρόνια». «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει για το τι καλείται να ψηφίσει. Ζητεί να δει το μέλλον με αισιοδοξία» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «βεβαίως μένουμε Ευρώπη», αλλά με καλύτερους όρους. «Πέντε μήνες επιδιώκουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση αλλά αρνηθήκαμε να αποδεχτούμε υφεσιακά μέτρα», ανέφερε ο κ. Τσιπρας, σημειώνοντας ότι η λιτότητα ανακυκλώνει την κρίση. «Μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και γιατί θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Ακόμη και τις ώρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, υπήρξαν στο τραπέζι προτάσεις, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διασφάλιση των καταθέσεων. «Εμείς θα κάνουμε το παν για να μην πατήσει κανένας τη σκανδάλη», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «όσο υψηλότερο είναι το όχι τόσο καλύτερη συμφωνία θα πετύχουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση».

«Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα θα την βάλει ο ελληνικός λαός», είπε ο πρωθυπουργός και προέβλεψε ότι θα δοθεί ένα μεγάλο «όχι» που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη. «Το ισχυρό όχι θα μας βοηθήσει να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία με βιώσιμους όρους. Είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις αν είναι η συμφωνία να δώσει διέξοδο και να σταματήσει τη συζήτηση για το Grexit», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τόνισε ότι αν ο λαός επιλέξει «ναι» θα είναι απολύτως σεβαστή η επιλογή του. «Και βεβαίως εμείς δεν κινούμαστε με βάσεις τις δικές μας επιθυμίες αλλάμε βάση το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα θα εφαρμόσουμε. Αμέσως η επιθυμία του ελληνικού λαού θα γίνει νόμος. Εγώ θα παραμείνω εκ του ρόλου μου ο θεσμικός εγγυητής και θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για προσπάθεια παρέμβασης στη δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος. «Οι υπουργοί του Eurogroup δεν δίνουν το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις», είπε, κάνοντας λόγο για «όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού».

Το ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση είναι αν ψάχνει κανείς το συμβιβασμό ή επιδιώκει να πάλι απολύτως με τις θέσεις τις δικές του την αντίπαλη πλευρά. «Για εμένα αυτή η προσπάθεια έχει και μια παγκόσμια παρακαταθήκη, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ και είναι προφανές ότι έχουμε δίκιο», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι τα προγράμματα που μας δίνει η άλλη πλευρά είναι αδιέξοδα.


Νωρίτερα σήμερα, κατά την επίσκεψη του στο Πεντλαγωνο, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να διαφυλάξουν «ως κόρη οφθαλμού» την εθνική ομοψυχία.

«Την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι ένα», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Υπουργό άμυνας, επαναλαμβάνοντας ότι η δυσκολία που περνάει η χώρα είναι πρόσκαιρη και πυλώνας της ομοψυχίας είναι ο σεβασμός στο Σύνταγμα, στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επισήμανε μεταξύ άλλων οτι σε αυτές τις δύσκολες ημέρες οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό και προστατεύουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Σε ερώτηση του Αθήνα 9.84 τι θα κάνει με τους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιούνται ο κ. Καμμένος δήλωσε: Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα