Ελληνο-Βουλγαρικός αγωγός στην Κομοτηνή

Ως έργο ιδιαίτερα σημαντικό που αναδεικνύει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο, χαρακτήρισε σε δηλώσεις στο ΑΜΠΕ, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, τον Ελληνο-Βουλγαρικό Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Κομοτηνή - Στάρα Ζαγόρα.

Όπως ανέφερε, «η Κομοτηνή και γενικότερα η Ροδόπη, θα έχουν πλέον ένα σημαντικό ρόλο στο γεωπολιτικό χάρτη της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς μετατρέπονται

σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο. Πρόκειται βέβαια για έναν αγωγό μεταφοράς», είπε ο κ. Πετρίδης, «αλλά δεδομένου ότι θα έχει τη δυνατότητα αντίστροφης ροής, επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου για την περιοχή και τη χώρα, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου αναζητούμε φθηνότερη ενέργεια».

Ο δήμαρχος Κομοτηνής σημείωσε, ότι λόγω του διέλευσης του αγωγού από τα διοικητικά όρια του δήμου «θα αναζητήσει τα μεγαλύτερα αντισταθμιστικά οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει ως δήμος, αν και όπως τόνισαν οι μελετητές του έργου, θα έχει ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς στο σύνολό του είναι υπόγειος».

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενέκρινε την προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται και η κατάθεση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου (IGB), θα έχει συνολικό μήκος 180 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 31,5 χλμ. θα αναπτυχθούν σε ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα εντός του Βουλγαρικού εδάφους, από τα σύνορα έως την πόλη Στάρα Ζαγόρα.

Με τη λειτουργία του, θα υπάρξει η δυνατότητα τροφοδοσίας τής Βουλγαρίας αρχικά και της Ρουμανίας στη συνέχεια με φυσικό αέριο, από τρίτες πηγές, εκτός της Ρωσικής Gazprom.

Ο αγωγός συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 45.000.000 ευρώ, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Interconnector Greece Bulgaria (ICGB) συμμετέχουν η IGI Poseidon (κοινή εταιρία της ΔΕΠΑ και της Ιταλικής Edison που προωθεί επίσης την κατασκευή του Ελληνο-Ιταλικού υποθαλάσσιου αγωγού) και η Bulgarian Energy Holding.

Ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, η οποία μπορεί μελλοντικά να αυξηθεί στα 5 δισ. κυβικά, ενώ προβλέπεται να κατασκευαστεί και μετρητικός σταθμός στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου προσδιορίζεται για το 2015.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αγωγός, τόσο στο διάστημα της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του, θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας. Κατέληξε λέγοντας πως «όλα τα δεδομένα, συνηγορούν πως πρόκειται για ένα έργο που είναι καλοδεχούμενο στην περιοχή μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα