Ελληνικό χρώμα στην Ημέρα της Αυστραλίας

Απ' άκρη σ' άκρη της Αυστραλίας γιορτάζεται σήμερα με διάφορες εκδηλώσεις η Ημέρας της Αυστραλίας. Μία ημέρα που οι Αυστραλοί σε όλο τον κόσμο εορτάζουν και τιμούν τα ιδανικά και τις αξίες που τους ενώνουν ως έθνος.Στους εορτασμούς δεν συμμετέχουν οι περισσότεροι Αβορίγινες, καθώς θεωρούν τη σημερινή ημέρα «Ημέρα Πένθους» αφού σαν σήμερα έφτασαν οι πρώτοι άποικοι από τη Βρετανία.

«Αυστραλός της Χρονιάς για το 2014» ανακηρύχθηκε ο Αβορίγινας ποδοσφαιριστής 'Ανταμ Γκουντς, που ηγείται και της αντιρατσιστικής εκστρατείας

και ο οποίος ανέφερε πως για τη φυλή του η σημερινή μέρα είναι «και μέρα θλίψης».

Αναγνώρισε όμως πως οι Αυστραλοί πολίτες, αν και προέρχονται από διαφορετικά μέρη και διαφορετικούς πολιτισμούς - από τους πρώτους κατοίκους της ηπείρου, τους Αβορίγινες, μέχρι τις γενιές μεταναστών από όλο τον κόσμο - υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που τους χαρακτηρίζει.

«Είμαστε υπερήφανοι που μαζί έχουμε χτίσει μια ισότιμη, δίκαια, βαθιά δημοκρατική κοινωνία, και μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου» είπε.

Ο πρωθυπουργός, Τόνι 'Αμποτ, που ανακοίνωσε ότι ο Γκουντς είναι ο «Αυστραλός της Χρονιάς» συμπλήρωσε ότ «η Αυστραλία είναι ένα έθνος που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με τη θέληση, την επιμονή και την αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή για τους ιδίους, την κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές. Με αφοσίωση σε αυτά που μας ενώνουν ως έθνος, αλλά και με σεβασμό σε εκείνα που μας διαφοροποιούν. Αντιμετωπίζουμε το κοινό μας μέλλον με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, αλλά και με συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι στην ιστορία».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Αυστραλίας θα γίνουν σε όλη τη χώρα και 396 τελετές πολιτογράφησης Αυστραλών πολιτών. Η πιο ηλικιωμένη γυναίκα που πολιτογραφήθηκε Αυστραλή είναι η 100χρονη Ιρακινή Αζίζα Ραγουέϊνι που έφτασε στο Σίδνεϊ το 2008 από το «φλεγόμενο Ιράκ».

Σήμερα θα πολιτογραφηθούν συνολικά Αυστραλοί πολίτες 17.800 άτομα, από 150 διαφορετικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος.

Είθισται, την Ημέρα της εθνικής εορτής, να αναγνωρίζονται εκείνοι οι Αυστραλοί που με το ήθος, την προσφορά και το έργο τους, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα των αρχών και των αξιών που πρέπει να διέπουν την αυστραλιανή κοινωνία.

Φέτος τιμήθηκαν περίπου 600 Αυστραλοί με ειδικές διακρίσεις. Επιστήμονες, φιλάνθρωποι, καλλιτέχνες κ.α.Ανάμεσά τους και ομογενείς. Από ομογενειακής άποψης η σημαντικότερη διάκριση (ΑΟ) δόθηκε στον Ανδρέα Λιβέρη για την επιχειρηματική του δραστηριότητα και τη συμβολή του στη σύσφιξη των σχέσεων Αυστραλίας- ΗΠΑ μέσω των επιχειρήσεων.

Ο Ανδρέας Λιβέρης είναι ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες ομογενείς. Με καταγωγή από το Καστελόριζο και γεννημένος στην Αυστραλία είναι πρόεδρος της εταιρείας Dow Chemicals, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο. Ο ίδιος έχει δείξει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα και πρωτοστάτησε στην κίνηση της δημιουργίας της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας».

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Αυστραλίας τιμήθηκαν, ακόμα, για τις υπηρεσίες τους προς την ομογένεια, ο επιχειρηματίας Άγγελος-Λαμπρινός Νοταράς, γνωστός υποστηριχτής της Αρχιεπισκοπής στο Σίδνεϊ και ο Στέφανος Μάνος από τη Μελβούρνη.

Την Ημέρα της Αυστραλίας, γιορτάζουν και οι ομογενείς που λαμβάνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις ενώ πολλά σωματεία, λόγω και του καλοκαιριού, οργανώνουν εκδρομές σε διάφορες παραλιακές τοποθεσίες όπου στήνεται και ελληνικό γλέντι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα