Ελλάς, η χώρα των θαυμάτων

του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

Ζούμε σε μια χώρα, το περιβάλλον της οποίας, - φυσικό και κοινωνικό, - ευνοεί τα θαύματα.

Κι ως προς το φυσικό περιβάλλον, η αχειροποίητη ομορφιά του είναι από μόνη της ένα θαύμα, άσχετα αν οι πολεοδομικές, άναρχες τε και αυθαίρετες, παρεμβάσεις τείνουν να το μετατρέψουν σε ερειπιώνα ξενοδοχειακών μονάδων θηριωδών διαστάσεων, ενοικιαζόμενων δωματίων (πρώην κοτετσιών) και παρ' αθίν αλός διασκεδαστηρίων με ομπρέλες, δυνατή μουσική και εξωτικά αναψυκτικά ροφήματα.

Το κοινωνικό όμως περιβάλλον, της μικρής αυτής χώρας, εδώ και 190 περίπου έτη,
αποτελεί ένα μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας φαινόμενο. Ευνοεί τα θαύματα. Έτσι, πρόσφατα, οι σελίδες των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων της εθνικής τηλοψίας, γέμισαν από θαύματα. Τυφλοί αναβλέπουν και οδηγούν βαρέα οχήματα και φορτηγά. Ασθματικοί θεραπεύονται και ασχολούνται με καταδύσεις μεγάλου βάθους δίχως καταδυτικό εξοπλισμό. Χωλοί διαγωνίζονται με αξιώσεις σε αγώνες δρόμου μαραθώνιων διαστάσεων. Ανάπηροι δίχως χέρια διαπρέπουν στην μικροξυλογλυπτική και άλλες περίτεχνες δραστηριότητες.

Το πανελλήνιο παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα αυτό το τσουνάμι θαυμάτων, μη γνωρίζοντας σε ποιον θεό ή άγιο να τα αποδώσει. Προβληματισμένοι από την ξαφνική εύνοια της θείας ευλογίας οι κάτοικοι κοιτάζουν απορημένοι ο ένας τον άλλον. Ώσπου, ξαφνικά, δίδονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία που είχαν σχέση με το κόστος όλων αυτών των θαυμάτων και τα πάντα επανέρχονται στην πραγματική τους θέση και διάσταση.

Ένα εκτεταμένο δίκτυο «θαυμάτων» και διαπλοκής, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες, αν όχι, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, μαζί με δημόσιους υπαλλήλους, συνδικαλιστές - μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων και πολιτικούς είτε των τοπικών κοινωνιών, είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής, απομυζούσαν επί δεκαετίες τον κρατικό προϋπολογισμό, εισπράττοντας επιδόματα, συντάξεις, βοηθήματα και άλλες εις χρήμα παροχές, πίνοντας στην υγεία των κορόιδων.

Οι σκόπιμες αβελτηρίες για την εισαγωγή συστημάτων ελέγχου με την βοήθεια των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών συνετέλεσε στην ομαδική αυτή ληστεία. Η ατιμωρησία των υπευθύνων, η συγκάλυψη αλλά και η συνενοχή ολόκληρων ομάδων πολιτών οδήγησε σε αυτή τη διαχρονική κλοπή.

Τώρα βέβαια, άρχισε πάλι να βρέχει ανθρώπους στη χώρα. Όλοι πέφτουν από τα σύννεφα. Κι όταν τους ρωτάς: μα ήταν ο διπλανός σου στο γραφείο, η απάντηση είναι απορία ψάλτου βηξ.

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα όμως δεν πρόκειται να μείνει ικανοποιημένο με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (επίπληξη συνήθως) στους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, ούτε με την λεκτική καταδίκη όλων εκείνων που υπεξαίρεσαν μικρά ή μεγάλα ποσά από αυτήν την πρωτοφανούς μαζικότητας κομπίνα.

Τη στιγμή που κόβεις οριζόντια μισθούς και συντάξεις, και οδηγείς στην απόγνωση την κοινωνία, η αποκάλυψη αυτών των περιπτώσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από βαριές ποινές φυλάκισης και δήμευσης των περιουσιακών σ
Keywords
Τυχαία Θέματα