Εκτός στόχου το έλλειμμα

Στα 20,49 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το 11μηνο εφέτος το έλλειμμα σε δημοσιονομική βάση του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4,75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν ήταν 19,516 δις. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2012, ο στόχος έχει προσδιορισθεί σε 21,063 δις. ευρώ.

Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει μείωση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού κατά 3% και
αύξηση των δαπανών κατά 6,2%. Συμπεριλαμβανομένου του ΠΔΕ, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 165 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 738 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 43.860 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 3% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010. Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος, λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Η υστέρηση έναντι του στόχου για το ίδιο διάστημα οφείλεται σε καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την πολυήμερη απεργία του προσωπικού της ΓΓΠΣ και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και στη μετάθεση στον τελευταίο μήνα του έτους, της είσπραξης εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 81,2% ή κατά 1.184 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 11μηνο του 2010.
Keywords
Τυχαία Θέματα