Εκτός Ντόβερ η Eurotunnel

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βρετανίας απαγόρευσε στη γαλλική Groupe Eurotunnel να ελλιμενίζει τα φέρι μπόουτ της στο Ντόβερ για τουλάχιστον δύο χρόνια κρίνοντας ότι η αγορά τριών πορθμείων θα τής επέτρεπε να κυριαρχήσει στην αγορά.

Η γαλλική εταιρεία εισήλθε τον περασμένο χρόνο στην αγορά των θαλάσσιων μεταφορών με την αγορά, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, τριών πορθμείων που διαχειριζόταν η SeaFrance, μία θυγατρική της

κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας της Γαλλίας SNCF, η οποία ξεκίνησε την ρευστοποίηση στις αρχές του 2012.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι η κίνηση της Eurotunnel ήταν κατευθυνόμενη από την ανησυχία ότι η δανέζικη διαχειρίστρια εταιρεία φέρι μπόουτ DFDS Seaways θα αγόραζε φθηνά τα πλοία και θα έριχνε τις τιμές για τους πελάτες.

Η άλλη διαχειρίστρια εταιρεία των θαλάσσιων συγκοινωνιών Ντόβερ-Καλαί είναι η P&O Ferries.

"Δεν είναι καλό για τον ανταγωνισμό όταν η Eurotunnel, η οποία ήδη κατέχει μερίδιο άνω του 40%, επεκτείνεται στην αγορά των πορθμείων--ειδικά όταν αυτό το κάνει για να σταματήσει τον ανταγωνιστή της από το να αγοράζει πορθμεία. Οι πελάτες θα χάσουν από την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της Eurotunnel που θα της δώσει το δικαίωμα να αυξήσει τις τιμές και στις υπηρεσίες των θαλάσσιων συγκοινωνιών στα Στενά του Ντόβερ", δήλωσε ο Αλάσντερ Σμιθ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Από τα Στενά του Ντόβερ--μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες περιοχές--περνούν καθημερινά περισσότερα από 400 εμπορικά πλοία. Η περιοχή συναγωνίζεται σε αριθμό επιβατών την σιδηροδρομική γραμμή Channel Tunnel, την οποία διαχειρίζεται η Eurotunnel.

Η Επιτροπή έχει δώσει περιορισμένο χρονικό περιθώριο στην διαχειρίστρια εταιρεία των Στενών προκειμένου να πουλήσει τα δύο μεγαλύτερα πορθμεία της σε έναν ή περισσότερους εγκεκριμένους αγοραστές προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

Η Επιτροπή αποφάσισε κατά του να υποχρεώσει την Eurotunnel να πουλήσει τα τρία πορθμεία καθώς γαλλικό Εμπορικό Δικαστήριο απαγόρευσε την όποια πώληση μέχρι το 2017.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεδομένης της γαλλικής απαγόρευσης πώλησης, η Eurotunnel θα πρέπει να προσφύγει σε γαλλικό δικαστήριο προκειμένου να πουλήσει τα δύο πορθμεία, στα οποία θα απαγορευτεί να ελλιμενίζονται στο Ντόβερ για δέκα χρόνια αν η Eurotunnel δεν τα πουλήσει. Η Eurotunnel ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα