Έκθεση για την κατεχόμενη Μόρφου

«Η Σύληση και η Καταστροφή της πανάρχαιας Κληρονομιάς» είναι το θέμα της Φωτογραφικής Έκθεσης Κατεχόμενης Μόρφου Κύπρου, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν απόψε στα Ανώγεια Ρεθύμνου, παρουσία του δημάρχου Μόρφου Χαράλαμπου Πίττα.

Πρόκειται για μία ενθύμηση στην Κρήτη ότι η Κύπρος εδώ και 38 χρόνια παραμένει κατεχόμενη, στο πλαίσιο ενός πολύ

μεγάλου και μακρινού ταξιδιού τής συγκεκριμένης έκθεσης, με οδηγό τον ίδιο τον δήμαρχο Μόρφου. Στην έκθεση, η οποία συνοδεύεται και από προβολή ομώνυμης ταινίας, παρουσιάζεται η κακοποίηση, ο καθημερινός βιασμός όπως ανέφερε ο κ. Πίττας, της ιστορίας, της εθνικής αξιοπρέπειας ενός τόπου, μνημείων, ενός ολόκληρου θρησκευτικού και πολιτιστικού κόσμου που είχε αγκαλιαστεί από τη γη της Μόρφου.

Μέσα από πρόσφατες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα εκκλησιαστικά μνημεία των 23 κοινοτήτων που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου, η έκθεση επιδιώκει, στοχεύει να προβάλλει τη σύληση και την καταστροφή της μακραίωνης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Θρησκευτικής ελευθερίας. «Στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε την πολιτισμένη ανθρωπότητα ώστε να συμβάλει σε όσες προσπάθειες γίνονται για να διασωθούν αρχαιολογικοί χώροι, χριστιανικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Μόρφου, ο οποίος φανερά συγκινημένος ξενάγησε ο ίδιος τους Ανωγειανούς στο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης. Σε κάθε φωτογραφία, σε κάθε ψηφιακή αποτύπωση, εύκολα κανείς διαπιστώνει την προσπάθεια των κατακτητών στην κατεχόμενη Μόρφου, να απογυμνώσουν, να καταστρέψουν, να εξαλείψουν τοιχογραφίες, κειμήλια, κάθε τι χριστιανικό ή που δηλώνει την ελληνικότητα της περιοχής.

«Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Χαράλαμπος Πίττας, τόνισε πως: «όσες προσπάθειες και να γίνονται μέσα από τις νέες τούρκικες ονομασίες, οδών, χωριών, γειτονιών, η γη της πικραμένης Παναγιάς, της λεμονιάς και της πορτοκαλιάς, η Μόρφου, αναδύει ακόμα την ελληνικότητά της και την ταυτότητά της. Οι άταφοι νεκροί μας και οι εκατοντάδες αγνοούμενοι, μοιάζει να φυλούν τον τόπο μας τον οποίο κουβαλάμε μαζί μας κάθε στιγμή είτε στη χαρά, είτε στον πόνο, στη γιορτή ή τη θλίψη…».

Μέσω της έκθεσης, η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της πέρυσι από το ελληνικό κοινοβούλιο, και πέρασε από Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, Σερβία και Βρυξέλες, επιχειρείται μία παλινδρόμηση αυτογνωσίας, αλλά και η δημιουργία μιας πυξίδας για το μέλλον βεβαιώνοντας την καταγωγή και την ταυτότητα όλων όσων έγιναν πρόσφυγες και δεν θα επιτρέψουν καμία πλαστογράφηση ή οικειοποίηση.

«Κάθε φωτογραφία της έκθεσης ξύνει πληγές…» ανέφερε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο οποίος με την ευκαιρία της επετείου του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, μίλησε για το κακό που μπορεί να σπείρει η λησμονιά. «Τα Ανώγεια, που είναι ένας μαρτυρικός τόπος, εύχονται να έρθει η μέρα που θα καλεστούν οι Ανωγειανοί στην Ελεύθερη Μόρφου και κάθε κ
Keywords
Τυχαία Θέματα