Έκθεση φωτογραφίας του Michael Somoroff

«Εν απουσία θέματος» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας του Michael Somoroff,η οποία θα ανοίξει τις πόρτες της την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στο ΜουσείοΜπενάκη. Αποτελεί φόρο τιμής στο μνημειώδες έργο του θρυλικού φωτογράφου August Sander,με τίτλο «Άνθρωποι του 20ού αιώνα». Πρόκειται για ένα στοχαστικό όσο και παράφορο διαλογισμό πάνω στη μνήμη, τη φαντασία, την ανθρώπινη αντοχή και τη δημιουργικότητα.

Ο August

Sanderφωτογράφιζε πρόσωπα και επαγγέλματα της Γερμανίας του μεσοπολέμου, με σκοπό να χαρτογραφήσει το φάσμα των κοινωνικών τάξεων που απάρτιζαν τη χώρα του. Το 1929 εκδόθηκε το λεύκωμα με τίτλο, «Face of our Time», ωστόσο το 1934 κάηκε στην πυρά, μαζί με όλα τα αντίτυπα και τις φωτογραφικές πλάκες από τους Ναζί. Ο Sanderεγκατέλειψε την Κολωνία όμως κατόρθωσε να αποκαταστήσει τα αρνητικά, συνεχίζοντας τη σειρά που αποτέλεσε το έργο ζωής του και που εξελίχθηκε στο βιβλίο του «Άνθρωποι του 20ου αιώνα».

Ο Somoroff παραθέτει τα έργα του Sanderσε αντιδιαστολή με τις δικές του φωτογραφίες, από τις οποίες έχει αφαιρέσει τα πρόσωπα σε μία προσπάθεια να μας δείξει το αυτονόητο το ουσιώδες και ότι η επιθυμία γι' αυτό που δεν έχουμε είναι πολύ πιο δυνατή από κάθε άλλο συναίσθημα.

O Michael Somoroff μίλησε στην Ελευθερία Πάντζιου.

Ερ.: Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε αυτό το πρότζεκτ;

Μ.S.: Είχατη συγκυρία να έρθω αντιμέτωπος με τις φωτογραφίες του Σάντερ, μετά απόπολλά χρόνια και μου δημιουργήθηκε έντονο ενδιαφέρον γιατί οι φωτογραφίες αυτές είναι τόσο δυνατές. Βασικά συνειδητοποίησα ότι η δύναμή τους συνίσταται στο ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που φωτογράφησε φαίνονται σαν να στέκονται μπροστά σου σήμερα. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι σήμερα νεκροί. Είναι πολύ ενδιαφέρονδιότι αναπτύσσεις μία σχέση με κάτι που βασικά δεν υπάρχει. Από αυτή την σκέψη ανέπτυξα αυτό το πρότζεκτ. Αρχικά επειδή ήθελα να τιμήσω τον August Sanderκαι επίσης, ήθελα να τραβήξω την προσοχή στην αθανασία μας. Αφαιρώντας λοιπόν τα πρόσωπα από τα πορτρέτα, έκανα μία δήλωση ότι έφυγαν και ότι ηζωή είναι πολύ πολύτιμη και φεύγει.

Ερ.: Δεν είναι μία πολύ ρεαλιστική προσέγγιση του έργου του Sander;

M.S.: Είναινομίζω μία μεταφυσική προσέγγιση ή βασικά μία θρησκευτική προσέγγιση. Έχει να κάνει με τη συναισθηματική μας κατάσταση με έναν κρίσιμο τρόπο και δίνει προσοχή στο γεγονός ότι αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο είναι η επιθυμία. Χωρίς την επιθυμία δεν θα σηκωνόμασταν καν από το κρεβάτι το πρωί. Κάθε ανάσα που παίρνουμε είναι βασισμένη στην επιθυμία. Τί είναι λοιπόν η επιθυμία; Η επιθυμία είναι το συναίσθημα της απώλειας. Δεν επιθυμείς αυτό που έχεις αλλά αυτό που δεν έχεις. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι αυτό το συναίσθημα προέρχεται από την δική μας αίσθηση των ορίων. Τοοποίο συνδέεται με το ότι είμαστε άνθρωποι και έχουμε σώματα. Θα έλεγα ότι όλο το εγώ μας και οι εμπειρίες μας προκύπτουν από τις εκφράσεις τουσώματός μας, από τις αισθήσεις του σώματός μας και των περιορισμών του.

Ερ.: Ποιες είναι μερικές από τις αντιδράσεις του κόσμου στο έργο σας;

Μ.Σ.: Ειλικρινά,οι άνθρωποι συγκινούνται πολύ από όλο αυτό το έργο. Έχω δει ανθρώπους να στέκονται μπροστά από τα βίντεο και να κλαίνε. Οπότε οι άνθρωποι συγκινούνται και καταλαβαίνουν ότι προσπαθώ να φτάσω κάτι που είναι θεμελιώδες.

"Εν απουσία θέματος" - Michael Somoroff

Διάρκεια

13/02/2014 - 06/04/2014 (Εγκαίνια: 11/02/2014, 20:00)

Χώρος

Αθήνα

Μουσείο Μπενάκη

Κτήριο Οδού Πειραιώς

Keywords
Τυχαία Θέματα