Έκθεση Ελλήνων φωτωγράφων στη Βιέννη

Μια άλλη Ελλάδα, όχι των τουριστικών στερεότυπων, αλλά μια Ελλάδα που έχει ρίζες και βάθος, μια Ελλάδα τεσσάρων διαφορετικών δεκαετιών, 1960, 1970, 1980 και 1990, μέσα από το φωτογραφικό φακό τριών διακεκριμένων διεθνώς, Ελλήνων φωτογράφων, του Γιάννη Δήμου, του Κωνσταντίνου Μάνου και του Νίκου Οικονομόπουλου, παρουσιάζεται σε μεγάλη έκθεση, σε γνωστή γκαλερί της Βιέννης.

Στην

έκθεση, που εγκαινίασε εκ μέρους των τριών δημιουργών ο Γιάννης Δήμου και διαρκεί μέχρι τις 26 Ιουνίου, προβάλλονται τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για την Ελλάδα, μέσα από δεκάδες κλασικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που σημαδεύονται ταυτόχρονα, από ευθυμία, περηφάνια, τραγικότητα και θλίψη.

Η έκθεση που επιμελήθηκε ο γιος του Γιάννη Δήμου, Ιάσων, συμπληρώνεται και από μια σειρά φωτογραφιών από τα γυρίσματα της ιστορικής ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς» το 1964, που είχε καταγράψει τότε, ο διάσημος Αυστριακός φωτογράφος και φίλος των τριών Ελλήνων δημιουργών, Εριχ Λέσινγκ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισιώθηκαν από διάλεξη του Γιάννη Δήμου στην Αυστριακή Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών, στην οποία παρουσίασε τη διαδρομή του στη φωτογραφία, με πρώτο σημαντικό σταθμό της το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η Ελλάδα που χάνεται» και πρόσφατα έναν άλλο σημαντικό σταθμό με το «Σκιές».

Ο Γιάννης Δήμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και πήρε μεταπτυχιακό στη Ζωγραφική, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με την επιστροφή του στην Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσει την προσωπική του δουλειά στη φωτογραφία, δημοσιεύοντας το 1976 την πρώτη του μονογραφία «Η Ελλάδα που χάνεται».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 άρχισε να δουλεύει τη σειρά «Πανηγύρια», που παρουσιάστηκε σε διάφορα φεστιβάλ και κέντρα φωτογραφίας της Ευρώπης, ίδρυσε το Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών και αργότερα, το 1988, την «Απειρον», αντιπροσωπεύοντας στην Ελλάδα πολλά διεθνή πρακτορεία. Φωτογραφίες του υπάρχουν σε διάφορες βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα του κόσμου, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

O Κωνσταντίνος Μάνος γεννήθηκε από γονείς Ελλήνων μεταναστών στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνα, με τη φωτογραφική του σταδιοδρομία να ξεκινά από τη λέσχη φωτογραφίας του σχολείου του και μέσα σε λίγα χρόνια να εργάζεται ως επαγγελματίας και να σπουδάζει αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα και παράλληλα να εργάζεται ως επίσημος φωτογράφος της συμφωνικής ορχήστρας της Βοστόνης.

Από το 1961 έως το 1964 ζει στην Ελλάδα, όπου και δημιουργεί εικόνες για το βραβευμένο βιβλίο του «A Greek Portfolio» που πρωτοεκδόθηκε το 1972 (με επανέκδοση το 1999), ενώ επιστρέφοντας από την Ελλάδα, εγκαθίσταται στη Βοστόνη όπου και ολοκληρώνει πολλές φωτογραφικές αποστολές για τα βιβλία του «Time-Life», μεταξύ αυτών και βιβλίου για την Αθήνα. Φωτογραφίες του εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, αλλά και άλλες συλλογές, όπως και στο Μουσείο Μπενάκη.

Γενν
Keywords
Τυχαία Θέματα