Έκθεση αγιογραφίας

Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας: «από τη Γέννηση του Ιησού στο Πάθος και στην Ανάσταση» συνδιοργανώνουν η Δημοτική Αρχή και η Μητρόπολη Πειραιά. Την έκθεση, που γίνεται στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Κανθάρου εγκαινίασαν χθες ο Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου
κ.κ. Σεραφείμ.

«Πάντα αυτός ο λαός στις δύσκολες στιγμές έστρεφε τα μάτια τόσο προς τα πάνω στον ουρανό όσο και προς τα μέσα του στην ψυχή του» τόνισε ο Δήμαρχος στην τελετή των εγκαινίων. «Στις δύσκολες στιγμές όμως στα χαρακώματα, δεν υπάρχουν άθεοι. Όλοι αυτοί οι επιτήδειοι που πάσχουν από ιδεολογική αγκύλωση που θεωρούν μοντέρνο το να δηλώνεις άθεος όταν βρεθούν στα χαρακώματα, όταν το παιδί τους είναι άρρωστο, όταν οι ίδιοι κινδυνεύουν στρέφουν το βλέμμα τους προς τα πάνω και λένε: «Θεέ μου, βοήθα Παναγιά μου». Με αυτή τη μοναδική σχέση με τα θεία γαλουχήθηκε ο ελληνισμός στο διάβα της ιστορικής του πορείας. Εξάλλου όλοι οι μεγάλοι εθνικοαπελευθερωτικοί μας αγώνες έγιναν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία»

Γι' αυτό η έκθεση που εγκαινιάζουμε έχει για μένα πολλαπλή σημασία και πολλαπλές αναφορές. Σε μια εποχή μάλιστα που κάποιοι, οι ισχυροί θα έλεγα, έχουν θεοποιήσει το χρήμα, τέτοιες εκθέσεις μας βοηθούν όλους να νοηματοδοτήσουμε από την αρχή τη ζωή μας. Ξέρω ότι για κάποιους δήθεν προοδευτικούς ο Μητροπολίτης μας, όπως και η Εκκλησία μας, είναι «κόκκινο πανί». Ενοχλούνται γιατί είναι εμπόδιο για την πλήρη επικράτηση τους. Σήμερα που κάθε μέρα προστίθενται καινούργιοι φτωχοί, καινούργιοι άνεργοι και άστεγοι, υπάρχει η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά που σιτίζει 3.000 συνανθρώπους μας. Η Ελλάδα είναι ορθόδοξη και θα παραμείνει Ορθόδοξη».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και χαρά διότι η πόλις μας, υψώνεται πάνω από τις αντινομίες του σύγχρονου κόσμου της φθοράς και του θανάτου σε αυτή την επική για άλλη μια φορά πορεία μας προς το Πάσχα, που σημαίνει πέρασμα, από κάθε σαπρό, εφήμερο, πρόσκαιρο, μικρό, κακότροπο, σε ό,τι υψηλό, ωραίο, πνευματικό, αιθέριο και ουσιώδες.

Θα ξεκινήσω με ένα απόφθεγμα της ιστορικής πορείας του κόσμου τούτου: «Όποιος πολεμάει το Θεό τελικά, αν θέλετε μοιραία και αναπόδραστα, καταντάει να πολεμάει και τον άνθρωπο». Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να κάνουμε όλοι μας μια αναστύλωση του ανθρώπινου προσώπου και αυτή η αναστύλωση ποτέ δεν θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα και ουσιαστικά και οντολογικά, εάν δεν θεωρήσουμε ως πρότυπο το πρόσωπο του Θεανθρώπου. Χωρίς το Θεάνθρωπο, ο άνθρωπος εντάσσεται στο χωροχρόνο της γης, με ένα κοσμοείδωλο φθοράς. Τι θέλετε να στήσουμε ως πρόσωπο; Τις ηδονές του βίου, τα αξιώματα, τον ρέοντα πλούτο, αν θέλετε τα νιάτα μας, την ρώμη μας, την άλκιμη δύναμη μας... όλα αυτά δεν είναι τόσο περαστικά και εφήμερα;

Σήμερα λοιπόν με αυτήν την Βυζαντινή Έκθεση, αναστυλώνουμε το ανθρώπινο πρόσωπο. Η παλιά εικονομαχία που βασάνισε το γένος μας αρκετές δεκάδες ετών, πολέμησε το πρόσωπο του ανθρώπου στο πρόσωπο του Θεού. Η σύγχρονη εικονομαχία πολεμά το πρόσωπο του Θεού στο πρόσωπο του ανθρώπου».

Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την 1η Μαΐου.

του Νεκτάριου Ανδριόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα