Εκτάκτως αύριο κυβερνητικό συμβούλιο

Με τη σύγκλιση έκτακτου κυβερνητικού συμβουλίου στις 11 το πρωί την Κυριακή, συνεχίζεται ο μαραθώνιος των συσκέψεων προκειμένου η Αθήνα να προετοιμάσει τα όπλα της για τη «μάχη» των Βρυξελλών την προσεχή Δευτέρα. Αμέσως μετά την άφιξή του από τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε πεντάωρη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο. Οι κύριοι Δραγασάκης και Βαρουφάκης
απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, ενώ ο κ. Σταθάκης επέλεξε την λακωνική απάντηση «το επιδιώκουμε» όταν ρωτήθηκε εάν θα επιτευχχθεί συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ετοιμάσουν στις Βρυξέλλες, το έδαφος για τις διαδοχικές συνόδους της Δευτέρας.

Η αυλαία των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, θα ανοίξει το μεσημέρι της Δευτέρας, στην έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών. Στις 8 το βράδυ, τη σκυτάλη θα πάρουν οι αρχηγοί των κρατών μελών της ευρωζώνης. Στη σύνοδο κορυφής έχουν κληθεί και θα μετέχουν η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

Η Σύνοδος δεν θα λάβει αποφάσεις εάν προηγουμένως δεν υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των Υπουργών Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων, διευκρίνισε η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Χαμηλούς τόνους για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές κρατούν αξιωματούχοι στο Βερολίνο.

Σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί - εκτός ατζέντας - στην Τακτική Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη 25 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μορφής συμφωνία ή παράταση των διαπραγματεύσεων, πριν τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος στις 30 Ιουνίου.

Βάση της συμφωνίας με την Αθήνα παραμένει το 5σελίδο κείμενο που επέδωσε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στον Αλέξη Τσίπρα, στις αρχές του Ιουνίου, διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Με ισοδύναμα μέτρα, αλλαγές στον ΦΠΑ, επιβολή -από τον Ιούλιο - ισχυρών αντικινήτρων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, και έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500 χιλ ευρώ, θα προσέλθει στις κρίσιμες διαβουλεύσεις της ερχόμενης Δευτέρας, η ελληνική αντιπροσωπεία

«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αποτελεί εθνική κόκκινη γραμμή», επανέλαβε από το Βόλο ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφπυς εξέφρασε την αγωνία του για τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης», τόνισε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεμπούπλικα», ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αδιαπραγμάτευτο «ναι στο ευρώ» και από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία μιλώντας στα ΝΕΑ ζητεί από τον πρωθυπουργό γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές.

Νέο αυστηρό μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Δεν γίνεται να βγει κανείς από την Ευρωζώνη, να μην πληρώσει τα χρέη του, αλλά να περιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να ρέουν γενναιόδωρα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει ο Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο περιοδικό Focus.

«Ένα grexit είναι πιθανό να πυροδοτήσει νέα έξαρση των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστών και να σηματοδοτήσει την αποσύνθεση της Ευρώπης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε κομματική εκδήλωση των σοσιαλδημοκρατών.
Keywords
Τυχαία Θέματα