Έκτακτη συνεδρίαση των 28 για τη Ρωσία

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιούν την ώρα αυτή οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τους όρους επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν καταγράφεται ομοφωνία επί του θέματος, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.Το νέο πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, περιλαμβάνει τον περιορισμό πρόσβασης των μεγάλων ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές και επρόκειτο να οριστικοποιηθεί σήμερα μέσω

έγγραφης διαδικασίας και να τεθεί σε εφαρμογή από αύριο.

Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες των χωρών της Δύσης τη διέλευση από το ρωσικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο να υποστούν υψηλές επιβαρύνσεις.

«Στην περίπτωση κυρώσεων που θα συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα ή που θα προβλέπουν νέους περιορισμούς στον χρηματοοικονομικό μας τομέα, θα πρέπει να απαντήσουμε με ασύμμετρο τρόπο» προειδοποίησε ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο της ρωσικής εφημερίδας Βενταμόστι.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υιοθετήσει επίσημα νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο Μεντβέντεφ ανέφερε «για παράδειγμα τους περιορισμούς στον τομέα των αερομεταφορών».

«Θεωρούμε δεδομένο ότι διατηρούμε φιλικές σχέσεις με τους εταίρους μας και για αυτόν το λόγο ο ουρανός πάνω από τη Ρωσία είναι ανοικτός για διελεύσεις», εξήγησε ο Μεντβέντεφ.

«Όμως εάν μας επιβάλουν περιορισμούς, εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Εάν οι αερομεταφορείς των δυτικών χωρών πετάνε εκτός του εναέριου χώρου μας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώχευση πολλών εταιρειών που βρίσκονται ήδη στα όρια της επιβίωσης» προσέθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα