ΕΚΤ: Έλλειμμα διακυβέρνησης στην ευρωζώνη προ του 2011

Έκθεση που αναδεικνύει τις αδυναμίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ και το έλλειμμα μακροοικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ προ του 2011 δημοσιοποίησε χθες, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στόχος της έκθεσης είναι να απαντήσει στο ερώτημα το εάν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα στη ζώνη του ευρώ, αναφορικά με τη δημοσιονομική εποπτεία, ίσχυαν από την έναρξη της εισαγωγής του ευρώ θα είχαν διευκολύνει τον εντοπισμό των ανισορροπιών που έφερε στο φως η διεθνής οικονομική κρίση την περίοδο 2008-2012.

Μέσω των συμπερασμάτων που βγάζουν οι συντάκτες της έκθεσης, «σφάζουν με το γάντι» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εποπτεία που ασκούσε στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, ειδικά την περίοδο 2002 -2007.

Ενδεικτικά τονίζουν πως αν και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προέβλεπε πως η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ενεργοποιείται αυτόματα όταν ξεπερνιέται ο στόχος του 3%, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί εντός έτους, στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, όπου καταγράφηκαν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από την τιμή αναφοράς για αρκετά χρόνια πριν από την κρίση, αυτό δεν προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου της ΕΕ , ώστε να κινηθούν εγκαίρως οι διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος.

Τα ευρήματα της έκθεσης της ΕΚΤ υποδεικνύουν ότι το ενισχυμένο πλαίσιο διακυβέρνησης θα είχε δώσει νωρίτερα «σήματα» για τις υπερβολικές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες. Υποστηρίζει δε πως η υποχρέωση των χωρών της ζώνης του ευρώ να λαμβάνουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα σε πρώιμο στάδιο, λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας.

Η έκθεση υποδεικνύει και αδυναμίες. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται πως η αυξημένη εξάρτηση του πλαισίου διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ από μη «παρατηρήσιμα» μεγέθη, όπως το διαρθρωτικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού, το οποίο είναι δύσκολο να μετρηθεί σε πραγματικό χρόνο, εξακολουθούν να εμποδίζουν την έγκαιρη αναγνώριση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.


Για την Ελλάδα

Επισκοπώντας την περίοδο 2003-2007 οι αναλυτές της ΕΚΤ αναφέρουν πως με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα παραβίασε τα δημοσιονομικά μεγέθη αναφοράς της Συνθήκης του Μάαστριχτ σε κάθε έτος της περιόδου αυτής, δηλαδή είχε δημοσιονομικό έλλειμμα υψηλότερο του 3% όλα τα χρόνια από το 2003 έως το 2007.. Για το ελληνικό χρέος η έκθεση υπογραμμίζει πως ξεπερνούσε τα όρια της Συνθήκης ήδη από το 1993.

Τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις λοιπές χώρες της ευρωζώνης οι αναλυτές της ΕΚΤ τονίζουν πως στα 8 από τα 11 χρόνια της περιόδου 2003 - 2013 το διαρθρωτικό ισοζύγιο αποδείχθηκε ότι ήταν χειρότερο από ό, τι αναμενόταν. Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρουν πως οι μεγάλες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για το διαρθρωτικό ισοζύγιο σχετίζονται και με την αβεβαιότητα που περιέβαλλε τις μακροοικονομικές προοπτικές.

Αλλά και για τις επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εποπτεία των χωρών της ευρωζώνης και ειδικά της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποκαλυπτική.

Η Κομισιόν διαχρονικά απέτυχε να καταρτίσει σωστές προβλέψεις και να επαληθευθεί πλήρως σε μια σειρά από σημαντικούς δείκτες για την ελληνική οικονομία όπως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση, τα μερίδια εξαγωγών, η πραγματική σταθμισμένη ισοτιμία, ο πληθωρισμός, το μοναδιαίο κόστος εργασίας, η ροή των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, το χρέος του ιδιωτικού τομέα, το χρέος της γενικής κυβέρνησης, οι τιμές των κατοικιών, η πορεία της κατανάλωσης, το ποσοστό ανεργίας και οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις.

ΠΗΓΗ: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα