Επεισοδιακή διακοπή

Εγκλωβισμένοι στην αίθουσα της πρυτανείας παρέμειναν για μία ώρα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης και τα μέλη της Συγκλήτου από περίπου 40 εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων που εισήλθαν στην αίθουσα στην έναρξη της συνεδρίασης για να διαμαρτυρηθούν κυρίως για το ζήτημα της φύλαξης του Ιδρύματος κι της διαγραφής των αιώνιων φοιτητών.

Για αρκετή ώρα υπήρξε ένταση με την πόρτα να μένει κλειστή ενώ οι φοιτητές δεν υπάκουσαν στην εντολή του κ. Φορτσάκης να αποχωρήσουν. Η συνεδρίαση της Συγκλήτου διεκόπη ενώ

λίγο μετά τις 10 οι φοιτητές διεμήνυσαν ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και στη συνέχεια ο κ. Φορτσάκης και τα μέλη της συγκλήτου αποχώρησαν, χωρίς να συζητηθούν θέματα που είχαν προγραμματιστεί όπως η καθαριότητα και η ασφάλεια του Πανεπιστημίου. Μιλώντας στον Α984 ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αντώνης Καλοκαιρινός τόνισε ότι οι φοιτητές είχαν κληθεί να προσέλθουν αργότερα στη συνεδρίαση για να εκφράσουν τα προβλήματά τους αλλά εκείνοι εισήλθαν παράνομα.

Η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, όπως και η καταγγελία του πρύτανη περί εισόδου τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία χωρίς άδεια. Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, η οποία και έληξε την περασμένη Πέμπτη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συγκλήτου.

Οι πρυτανικές αρχές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Δευτέρα, σημείωναν ότι «η χρήση πρακτικών αυθαίρετου αποκλεισμού και διακοπής κάθε διδασκαλίας και διοικητικής εργασίας στους πανεπιστημιακούς χώρους ως αποτέλεσμα της δράσης αποδεδειγμένα μειοψηφικών ομάδων συνιστά πλέον ένα επικίνδυνο, σχεδόν παγιωμένο, ένα τέτοιο παράδειγμα [παραβίασης της νομιμότητας]. Επιπλέον, η απαξίωση των δικαιωμάτων όσων δεν συμφωνούν με τέτοιες ενέργειες και η απειλή βίας εναντίον τους είναι σαφώς εκτός νομιμότητας και πανεπιστημιακού ήθους».

Τόνιζαν επίσης ότι «οι Πρυτανικές Αρχές είναι, και θα είναι πάντα, ανοιχτές στον διάλογο. Ο διάλογος, όμως, εκτός από ηρεμία, ευγένεια και διαλλακτικότητα, προϋποθέτει ανοικτά μυαλά και χώρους πραγματοποίησής του, και την κοινή εγγύηση ότι όλοι οι διαλεγόμενοι ξέρουν έμπρακτα να σέβονται τους Νόμους και βασικές αρχές της δημοκρατίας».

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, που αντιδρούν στις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών, κάνουν λόγο για «επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού», ενώ για αύριο Παρασκευή στις 3 μετά το μεσημέρι προγραμματίζουν εκδήλωση στη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή συνδικαλιστών (ΑΔΕΔΥ, ΟΔΠΤΕ, ΕΚΑ, ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΣΗΕΑ, ΔΣΑ), διοικητικών υπάλληλων, φοιτητών και διδασκόντων του ΕΚΠΑ.

Αντί το 2014 να συζητάμε πως θα κάνουμε πάλι τα Παν/μια, πόλο γνώσης και ανάπτυξης, μένουμε θεατές σε μια καταστροφική για το ελληνικό πανεπιστήμιο παράσταση μειοψηφικών, αυταρχικών κομματικών ομάδων, σχολιάζει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι.

Απαράδεκτα χαρακτήρισε τα σημερινά γεγονότα στο πανεπιστήμιο Αθηνών ο δήμαρχος της Αθήνας Γιωργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να αποτελούν χώρους παιδείας, προβληματισμού και έρευνας και όχι αντιπαλότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα