Εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ αντιμετωπίζει την Κυριακή άλλη μία δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στο παραδοσιακό προπύργιο της αριστεράς, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στις τελευταίες τοπικές εκλογές που διεξάγονται πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν σε 16 μήνες.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός φιλελεύθερων-συντηρητικών που προσπαθεί

να επιβάλει την οικονομική λιτότητα στην Ευρώπη δέχθηκε ήδη πλήγμα στο Σλέσβιχ-Χόλστάιν έπειτα από μία μαύρη εκλογική χρονιά το 2011, που σημαδεύτηκε από την καταβαράθρωση του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Σε αυτές τις τρίτες σε διάστημα οκτώ μηνών τοπικές εκλογές , το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD θα επικρατήσει με το 38% των ψήφων, περίπου, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, με πληθυσμό 18 εκατομμυρίων κατοίκων και δύο μεγάλες πόλεις, την Κολωνία και το Ντίσελντορφ.

Το βράδυ της Κυριακής, το SPD αναμένεται ότι θα διατηρήσει την εξουσία, αλλά σε συνεργασία με έναν ή περισσότερους κυβερνητικούς εταίρους.

Οι συντηρητικοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Αγγελα Μέρκελ (CDU), με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Νόρμπερτ Ρέτγκεν συγκεντρώνουν το 30%, περίπου των ψήφων.
Οι Πράσινοι εξασφαλίζουν το 11% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για λογαριασμό των δικτύων της δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF, ενώ το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών μάλλον θα κατορθώσει να ξεπεράσει το όριο του 5% για την είσοδό του στη Βουλή.

Τα βλέμματα θα στραφούν επίσης προς το νεαρό κόμμα αμφισβήτησης, το Κόμμα των Πειρατών, το οποίο έχει εξασφαλίσει την είσοδό του σε τρία τοπικά κοινοβούλια σε διάστημα εννέα μηνών.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες για τη Γερμανίδα καγκελάριο, θεωρεί ο Φόλκερ Κρόνενμπεργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών της Βόννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα