Εκλογές στη Ν. Κορέα

Σε λίγη ώρα κλείνουν οι κάλπες στις προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας και η συμμετοχή των περίπου 40 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έφθασε στο 70,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.

Η συντηρητική υποψήφια Παρκ Γκεούν-χίε αντιμετωπίζει τον αριστερό Μουν Γιάε-ιν, σε μια εκλογική μάχη που φαίνεται αμφίρροπη και μπορεί να καταλήξει στο να αποκτήσει η χώρα την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της.

Πολιτικοί

αναλυτές και εκλογολόγοι εκτιμούν πως ένα ποσοστό συμμετοχής που ξεπερνά το 75% είναι πιθανό να ευνοήσει τον Μουν, ο οποίος βασίζεται στις ψήφους των νέων.

Ο Μουν ψήφισε στην γενέτειρά του Μπουσάν και τόνισε πως οι ψηφοφόροι έχουν τώρα την ευκαιρία να αλλάξουν την ιστορία. Η αντίπαλός του κάλεσε από τη Σεούλ τους ψηφορόφους να αψηφήσουν το κρύο (-10 βαθμοί) και να προσέλθουν στις κάλπες.

Η Παρκ είχε ελαφρό προβάδισμα σύμφωνα με δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα, την τελευταία που επιτρέπεται πριν από τις εκλογές.

Οι κάλπες κλείνουν στις 6 το απόγευμα (11:00 ώρα Ελλάδας) και τα τρία τηλεοπτικά δίκτυα θα ανακοινώσουν αμέσως μετά το κοινό exit poll που διεξήγαγαν.

Η Παρκ είναι κόρη του πρώην δικτάτορα της χώρας ο οποίος είχε εξορίσει τον Μουν εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης του.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα