Έκκληση για συγκράτηση των εξτρεμιστών

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον αποπειράθηκε στην διάρκεια της σύντομης επίσκεψής της στο Πακιστάν την Παρασκευή να αποκαταστήσει τη σχέση της Ουάσινγκτον με το Ισλαμαμπάντ, που έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα.

    Σε δηλώσεις της η Κλίντον είπε πως δεν υπάρχει "καμιά απόδειξη" που να καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση του Πακιστάν γνώριζε ότι ο ηγέτης της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν -- ο οποίος
εκτελέστηκε από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ στις 2 Μαΐου -- ζούσε στο Πακιστάν επί χρόνια. Κάλεσε την κυβέρνηση του Πακιστάν να συνεχίσει να πολεμά την τρομοκρατία μαζί με τις ΗΠΑ.

    «Το Πακιστάν θα όφειλε να αντιληφθεί ότι ο αντιαμερικανισμός και οι θεωρίες συνομωσίας δεν θα κάνουν τα προβλήματά του να εξαφανιστούν», είπε η Κλίντον, την οποία συνόδευε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ Μάικ Μάλεν.

    Η Κλίντον ζήτησε από τις αρχές του Πακιστάν «να κάνουν βήματα, αποφασιστικά βήματα» εναντίον των εξτρεμιστών. Δεν αποσαφήνισε τι ακριβώς εννοούσε.

    «Πολλοί από τους ηγέτες της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν ζούσαν και ζουν στο Πακιστάν», τόνισε.

    Μια πηγή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της είπε ότι πολλά από αυτά που η Κλίντον ζήτησε από την κυβέρνηση του προέδρου Άσιφ Άλι Ζαρντάρι να κάνει είναι «πολύ ευαίσθητα. Υπάρχουν άνθρωποι που απειλούν το Πακιστάν· υπάρχουν άνθρωποι που απειλούν το Αφγανιστάν· υπάρχουν άνθρωποι που απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες--ή ενέργειες που απειλούν το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

    Ο αντιαμερικανισμός στο Πακιστάν έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο μετά την επίθεση στο κτήριο όπου έμενε ο μπιν Λάντεν χωρίς να ενημερωθούν οι αρχές στο Ισλαμαμπάντ. Βρισκόταν ήδη σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο λόγω των συνεχών επιθέσεων από τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη.

    Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την υπόθεση του συμβασιούχου της CIA Ρέιμοντ Ντέιβις, ο οποίος συνελήφθη αφού σκότωσε δύο πακιστανούς στη Λαχόρη τον Ιανουάριο αλλά μυστηριωδώς του επετράπη να εγκαταλείψει τη χώρα αφού καταβλήθηκαν χρήματα στις οικογένειες των θυμάτων του.

    Σε μια έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου Geo μετά την επιχείρηση η οποία απέβη στον θάνατο του μπιν Λάντεν, μόλις το 1% όσων ερωτήθηκαν χαρακτήρισαν στενή τη σχέση ΗΠΑ-Πακιστάν. Η πλειοψηφία περιέγραψε την διμερή σχέση ως ανταγωνιστική ή ακόμα και εχθρική.

    Οι αμερικανοί «θα όφειλαν να χειρίζονται το Πακιστάν ως μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά επιτίθενται στο Πακιστάν», είπε ο Χουρσίντ Άχμαντ, αντιπρόεδρος του ισχυρού ισλαμιστικού κόμματος Τζαμαάτ-ε-Ισλάμι. «Μην δοκιμάζετε την υπομονή μας», προειδοποίησε. Αν οι αφγανοί μπορούν να διεξάγουν ένοπλη αντίσταση εναντίον των ΗΠΑ, το ίδιο μπορούν να κάνουν κι οι πακιστανοί, πρόσθεσε. Το Πακιστάν θα έπρεπε να αποσυρθεί από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, κατά την άποψη του Άχμαν
Keywords
Τυχαία Θέματα