Έκκληση για κάμψη της βίας στο Σουδάν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απηύθυνε σήμερα έκκληση στις ηγεσίες του βόρειου και νότιου Σουδάν να καμφθεί η βία στην επαρχία Αμπιέι και να προσδιοριστεί, το ταχύτερο δυνατόν, το τελικό καθεστώς της. "Η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της γιά την πρόσφατη βία στην επαρχία Αμπιέϊ, καλώντας συγχρόνως τους ηγέτες στο βόρειο και νότιο Σουδάν να κάνουν, άμεσα, ενέργειες για να εμποδιστούν νέες επιθέσεις και να αποκατασταθεί η ηρεμία", ανέφερε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται για
μία επαρχία στο κεντρικό Σουδάν, πολύ εύφορη, που διεκδικείται από το βόρειο όσο και το νότιο Σουδάν.

Το πετρελαιοπαραγωγό νότιο Σουδάν αναμένεται την 9η Ιουλίου εφέτος να αποσχιστεί από το Σουδάν

Πρόεδρός του νότιου Σουδάν είναι ο Σάλβα Κίιρ, ενώ πρόεδρος του βόρειου Σουδάν παραμένει ο Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ. 

"Αυτό το επικίνδυνο αδιέξοδο είναι απαράδεκτο γιά το λαό του Σουδάν, τη χρήση βίας την καταδικάζουμε και γιά τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη", αναφέρεται στην έγγραφη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι κάτοικοι στο νότιο Σουδάν, στην πλειοψηφία τους Χριστιανοί και θρήσκοι, ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του νότιου Σουδάν στο δημοψήφισμα που έγινε τον Ιανουάριο και το οποίο προγραμματιζόταν να γίνει από το 2005.

    Το έτος εκείνο τερματίστηκε στο Σουδάν ο εμφύλιος πόλεμος δεκαετιών μεταξύ των Νότιων και των Βόρειων, που είναι Μουσουλμάνοι.

    Με την ειρηνευτική συμφωνία του 2005 όμως δεν αποσαφηνιζόταν το τελικό καθεστώς για την επαρχία Αμπιέι.

    Οι Άραβες νομάδες Μισερίγια και η πληθυσμιακή ομάδα Ντίνκα Νγκόκ, από το Νότο, διαφιλονικούν την επαρχία γιά λογαριασμό τους ο καθένας.
Keywords
Τυχαία Θέματα