Έκκληση διάλυσης ανακατάληψης του ΑΠΘ

Την άμεση επαναφορά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) «σε συνθήκες νομιμότητας και ομαλής λειτουργίας», ζητά ο πρύτανης,Γιάννης Μυλόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, με αφορμή την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ιδρύματος για περισσότερες από 70 ημέρες (σσ από εργολαβικούς υπαλλήλους, αλλά από χθες και από ομάδα φοιτητών). Όπως υποστηρίζει ο κ. Μυλόπουλος, η πολυήμερη κατάληψη έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμες διοικητικές, ακαδημαϊκές και οικονομικές επιπτώσεις. 

«Η σημερινή

κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ηχειραγώγηση του ΑΠΘ από εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, η ομηρία τουπανεπιστημίου από μια ομάδα εργαζομένων υπονομεύει την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς» σημειώνει ο κ. Μυλόπουλος.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρύτανης του ΑΠΘ ισχυρίζεται ότι «οι καταληψίες υποκινούνται και υποστηρίζονται από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες, όπως συνδικαλιστικές παρατάξεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης». Υποστηρίζει ακόμη ότι η πρυτανεία του ΑΠΘ έκανε ό,τι μπορούσε για να σταθεί αλληλέγγυα σε όσα από τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούν την επιδίωξή τους, σε συνθήκες κρίσης, να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, συνεχίζει, το ΑΠΘ υπέβαλε θεσμική πρόταση για την αντιμετώπιση των εργολαβικών σχέσεων εργασίας και διεκδίκησε επιπλέον πιστώσεις από το υπουργείο, κάνοντας σαφές ότι η υποχρηματοδότηση της Παιδείας ανατροφοδοτεί την κρίση και την ύφεση.

«Το ΑΠΘ εξάντλησε κάθε όριο διαλόγου με τους εργαζομένους στις εργολαβίες, υποβάλλοντας προτάσεις στο πλαίσιο της νομιμότητας και των περιορισμένων, λόγω συνθηκών, οικονομικών δυνατοτήτων του. Δυστυχώς, προσκρούσαμε στην αδιαλλαξία και τον μαξιμαλισμό ενός σωματείου που, υποκινούμενο από αλλότρια συμφέροντα, έχει επιδιώξεις ξένες με το πανεπιστήμιο και με το αγαθό της Παιδείας που αυτό υπηρετεί» καταλήγει.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα καλεί το ΠΑΜΕ

Ανακοίνωσηγια το θέμα εξέδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την πρυτανεία του ΑΠΘ «για την απόφασή τους να καλέσουν τα ΜΑΤ να επέμβουν στο πανεπιστήμιο και να συλλάβουν 11 απολυμένους εργολαβικούς υπαλλήλους(σσ η συγκεκριμένη επιχείρηση στο ΑΠΘ έγινε τα ξημερώματα της 29ης προςτην 30η Νοεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 11 ατόμων, τα οποίαδικάζονται μεθαύριο Δευτέρα)».

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «καλεί τους εργαζομένους της πόλης και τα συνδικάτα σε συμπαράσταση των συλληφθέντων απεργών τη Δευτέρα 3/12/2012, στις 11 το πρωί, στα δικαστήρια όπου πραγματοποιείται η δίκη». Το ΠΑΜΕ ζητά «ν' αφεθούν ελεύθεροι και αθώοι» οι 11 συλληφθέντες, να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και «να πεταχθούν οι εργολάβοι έξω από το ΑΠΘ και τους άλλους δημόσιους οργανισμούς».

Μάλιστα,κάνει λόγο για παράνομη άρνηση της Πρυτανείας να εφαρμόσει

Keywords
Τυχαία Θέματα