Εκκλήσεις για επιστροφή των μαρμάρων

Τις γνώμες σημαντικών προσωπικοτήτων της Βρετανίας που κάνουν έκκληση για την επιστροφή ως πράξη συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και την πατρίδα της δημοκρατίας των σημαντικότερων ίσως μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προβάλλει σήμερα η εφημερίδα «Guardian». Ο δημοφιλής Στίβεν Φράι πιστεύει ότι τοθέμα των γλυπτών αυτών είναι μοναδικό,όπως γράφει σε ένα blog «Η υπόθεση του Παρθενώνα είναι μιαιδιαίτερη περίπτωση». Και όντωςείναι. Αυτό το εντυπωσιακό

κτίριοενσαρκώνει τον πολιτισμό που μας έδωσετη δημοκρατία, τους Ολυμπιακούς Αγώνεςκαι όλα τα κλασικά που διδάσκονταιστο σχολείο, αναφέρει η εφημερίδα.

Προσθέτει δε πως «πολλοί θα ήθελαν να δουντώρα τα γλυπτά αυτά και πάλι στηνΕλλάδα».

Η μοναδικότητα στην υπόθεσητων μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ότιτο αντάλλαγμα θα πυροδοτήσει μια σειράαπό αιτήματα και για άλλες παρόμοιεςπεριπτώσεις από άλλες χώρες: Η φιλικήσυμπεριφορά προς την Ελλάδα δεν θααποτελέσει παράδειγμα. Αυτό είναιπιθανώς αλήθεια. Σε ανάλογες περιπτώσεις,το βασικό κριτήριο θα είναι η αντίστοιχηαξία των αξιοθέατων. Και όπως το ΒρετανικόΜουσείο, τονίζει, μέχρι στιγμής δενέχουν άλλες απαιτήσεις από άλληκυβέρνηση.

Αλλά υπάρχουν παρόμοιεςπεριπτώσεις, όπως ο κύλινδρος του Κύρουκαι ο θησαυρός του Πρίαμου.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της Guardian.

Keywords
Τυχαία Θέματα