Εκδήλωση για τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή

Ηράκλειο: Εκδήλωση που πραγματοποίησε απόψε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείουγια τον ρόλο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή με κύριο ομιλητή τον Νικηφόρο Διαμαντούρο.  

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή αποτέλεσαν το αντικείμενο εκδήλωσης με θέμα «Η χρηστή διοίκηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση: ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή» που πραγματοποίησε απόψε το Επιμελητήριο Ηρακλείου,

σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, με κύριο ομιλητή τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο.

Ο κ. Διαμαντούρος ανέλυσε μεταξύ άλλων τη σημασία του θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό κώδικα ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς και στον τρόπο υποβολής αναφοράς και τόνισε τις διαφορές μεταξύ δικαστικής και εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με τη Διοίκηση. Υπογράμμισε δε ότι βασική αποστολή του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή είναι η προώθηση της διαφάνειας και της νοοτροπίας εξυπηρέτησης των πολιτών στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

«Μια ανοικτή ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση» επισήμανε ο κ. Διαμαντούρος «που επικεντρώνεται στο απτό αποτέλεσμα και έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων των πολιτών, των εταιρειών και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή στη βελτίωση του διοικητικού πολιτισμού της Ένωσης».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους, τον τρόπο άσκησής τους και τον κώδικα ορθής διοικητικής συμπεριφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξ άλλου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης ανέφερε ότι « η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας στο δημόσιο βίο, είναι από τα μείζονα προβλήματα, που καθυστερούν ανεπίτρεπτα ή και ματαιώνουν επιχειρηματικές αποφάσεις και προσπάθειες, διογκώνουν το συνολικό οικονομικό κόστος της επιχείρησης και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της σε βάρος της ανάπτυξης».

Παράλληλα πρόσθεσε πως η βελτίωση των θεσμών και της ποιότητας διακυβέρνησης, θα δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα ως προς το οικονομικό μας μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα