Εγκύκλιος ΙΚΑ για ανάπηρους

Εγκύκλιο που ρυθμίζειθέματα φορολογικής απαλλαγής τωνανάπηρων, εξέδωσε το ΙΚΑ, διευκρινίζονταςσε ποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξειαπαλλαγή από το φόρο εισοδήματος καιπότε δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίαςκαι τέλη ταξινόμησης.

Όπως τονίζεταιχαρακτηριστικά, απαλλάσσονται ταεισοδήματα των ανάπηρων από το φόροεισοδήματος, που αποκτήθηκαν από 1.1.2014και μετά και αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

• Συντάξεις

πουκαταβάλλονται σε αναπήρους πολέμου καισε θύματα και οικογένειες θυμάτωνπολέμου, καθώς και σε αναπήρους ειρηνικήςπεριόδου, στρατιωτικούς γενικά, πουυπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση τηςεργασίας τους.

• Εξωϊδρυματικό επίδομακαι κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεταισε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες(προνοιακά επιδόματα).

• Μισθούς, συντάξειςή πάγια αντιμισθία των προσώπων μεποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντατοις εκατό (80%).

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματααναπήρων προς το υπουργείο Οικονομικών,για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας,το ΙΚΑ ενημερώνει ότι ειδικά για τοτρέχον έτος γίνονται δεκτές, με τηνεπιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματοςτου Δημοσίου, οι αιτήσεις για τη χορήγησητων προβλεπόμενων απαλλαγών , με τηνπροϋπόθεση ότι οι αιτούντες έχουνυποβάλλει αίτημα παραπομπής στα ΚΕ.Π.Α.για την έκδοση Ιατρικής Βεβαίωσης. Η ενλόγω Ιατρική Βεβαίωση προσκομίζεταιστις αρμόδιες αρχές εντός τριάντα ημερώναπό την έκδοσή της και το αργότερο μέχρι31/10/2014.

Για την απαλλαγή απότα τέλη ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτωνδεν τίθεται εν γένει περιορισμός απότις οικείες διατάξεις του ΥπουργείουΟικονομικών ως προς την ημερομηνίαυποβολής σχετικής αίτησης στις αρμόδιεςτελωνειακές αρχές,. Για τη χορήγηση τηςσυγκεκριμένης απαλλαγής πρέπει ναμπορεί να πιστοποιηθεί από το ΚΕΠΑ ηδια βίου διάρκεια της αναπηρίας.

Keywords
Αναζητήσεις
seminaria gia anapirous
Τυχαία Θέματα