Έγκλημα πολέμου η λεηλασία της Νεκράς Θάλασσας

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ χαρακτήρισε σήμερα "έγκλημα πολέμου" τη "λεηλασία" από το Ισραήλ των παλαιστινιακών πόρων στη Νεκρά Θάλασσα, την οποία καταδικάζει σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Αλ Χακ.

Σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για τη "λεηλασία της Νεκράς Θάλασσας", η μη κυβερνητική παλαιστινιακή οργάνωση κατηγορεί τις ισραηλινές αρχές για συνέργεια με τη "χορήγηση σημαντικής βοήθειας στους εποίκους και την αποδοχή της εταιρείας (καλλυντικών) Ahava, της οποίας το 44,5% των μετοχών ανήκει στους ισραηλινούς

οικισμούς (σε Παλαιστινιακά Εδάφη) του 'Μιτζπέ Σαλέμ' και 'Καλία'".

Σε ανακοίνωσή του ο Ερεκάτ σημειώνει ότι "η έκθεση αυτή δείχνει ότι οι έποικοι και οι εταιρείες τους επωφελούνται άμεσα από τη μονοπώληση παλαιστινιακών φυσικών πόρων και μπορεί να είναι ένοχοι για το έγκλημα της λεηλασίας".

"Το Ισραήλ μπορεί να αντιδράσει στα εγκλήματα αυτά", συνεχίζει ο Ερεκάτ, ο οποίος καταδικάζει επίσης την κατάσχεση, η οποία ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές αρχές, 3.500 στρεμμάτων γης στην Κοιλάδα του Ιορδάνη κοντά στην Ιεριχώ, στη ζώνη στην οποία υπάρχουν 45.000 δέντρα που παράγουν 700 τόννους χουρμάδων ετησίως για εξαγωγή".

"Λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια συζήτηση που γίνεται όσον αφορά τη νομιμότητα των προϊόντων των ισραηλινών οικισμών (που βρίσκονται σε Παλαιστινιακά Εδάφη) και τις πιθανές νομικές επιπτώσεις του εμπορίου τους στην ευρωπαϊκή αγορά", η Αλ Χακ απευθύνει έκκληση, στην έκθεσή της, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να βεβαιωθεί ότι "η ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική και οι μηχανισμοί προνομιακής μεταχείρισης που έχουν συναφθεί από τα κράτη μέλη της" δεν συμβάλουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα προϊόντα των ισραηλινών οικισμών που βρίσκονται σε Παλαιστινιακά Εδάφη εξαιρούνται κατ' αρχήν από την προνομιακή μεταχείριση που έχει χορηγηθεί στο Ισραήλ βάσει της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.

Ωστόσο στην πράξη, η ρύθμιση αυτή παρακάμπτεται, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει πολλές χώρες να επιβάλουν την τοποθέτηση ετικέτας στα ισραηλινά εμπορεύματα που παράγονται σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα