Εγκαινιάζεται η έκθεση της Κάρλα Ακάρντι

Εγκαινιάζεται σήμερα στο μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων, η έκθεση «Καλλιτέχνες από τη συλλογή της Farnesina- Carla Accardi- Smarrire i fili della voce -Χάνοντας τα νήματα της φωνής».

Η έκθεση, υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, έχει περιοδεύσει σε Πολωνία, Ουγγαρία, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και τώρα έρχεται στην Αθήνα,
με την υποστήριξη του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα έργα της 88χρονης Κάρλα Ακάρντι και «είναι ό,τι πιο καλοδεχούμενο ανάμεσα σε όλα τα μηνύματα που μπορούμε να δεχτούμε από ένα άτομο που έχει ήδη ξεφύγει από το σκοτάδι, τον πόλεμο, την απελπισία, τον φασισμό, την ατομική και κοινωνική κρίση, του τελευταίου αιώνα», σημειώνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος- ο οποίος επιμελείται την ελληνική έκθεση μαζί με τη Λάουρα Κερουμπίνι και τη Μαρία Ρόζα Σοσάι- και προσθέτει: «Αυτό είναι το μήνυμα που προσφέρει τον χώρο και το όραμα στη νεότερη γενιά, η οποία απειλείται να ξαναβιώσει το σκοτάδι και τη δυστυχία. Η Carla Accardi, πιο νέα από ποτέ, αντιμετωπίζει αρυτίδωτη το μέλλον. Η ζωγραφική της καθορίζει τα κίνητρα που θα επιτρέψουν σε ένα άτομο να κοιτάξει στον χρόνο και στον χώρο και να ατενίσει την καθαρότητα».

«Πρόκειται», αναφέρουν οι δύο Ιταλίδες επιμελήτριες της έκθεσης, «για μια σειρά από πίνακες που χαρακτηρίζονται από ευδιαθεσία και πρωτοτυπία και συνομιλούν με ορισμένα έργα, ακόμη και τρισδιάστατα, και εμπνέονται από το θέμα της διαφάνειας. Από την προσωπικότητα αυτής της μεγάλης καλλιτέχνιδος μας εκπλήσσει η άρνησή της σε οποιαδήποτε ρητορική πάνω στην πράξη δημιουργίας και η πρόθεσή της να επαναφέρει τα ζητήματα συμβατικής τάξης στον χειροπιαστό καθημερινό μόχθο του καλλιτέχνη».

Η Κάρλα Ακάρντι (1924) είναι η μοναδική γυναίκα της καλλιτεχνικής ομάδας Forma 1 και μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της αφηρημένης τέχνης στην Ιταλία. Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου της, κατάφερε να ανανεώνει συνεχώς την αναζήτησή της στην τέχνη και παρέμεινε πιστή στο απαράμιλλο ύφος της. Η δημιουργική της πορεία, που κρατά 60 χρόνια, χαρακτηρίζεται από μια αυστηρή και ταυτόχρονα ευδιάθετη ελευθερία έκφρασης.

Από νωρίς κυριάρχησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα και το 1964 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Βενετίας όπου επέστρεψε το 1976, το 1978 και το 1988, ενώ το 1997 ήταν και στην επιτροπή της διοργάνωσης. Εκτός από τη συμμετοχή της σε αναδρομικές εκθέσεις της ομάδας Forma 1 και της ιταλικής πρωτοπορίας του '50, έχει εκθέσει σε μεγάλα μουσεία διεθνώς.

Την τελευταία δεκαετία πραγματοποίησε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, στην Μπιενάλε της Βενετίας (σε ατομική αίθουσα το 2003) και στο Μουσείο Μάρθα Χέρφορντ (το 2007, μαζί με έργα του Lucio Fontana).

Από το 2008 έως το 2010, το έργο της Pavimento in Ceramica (κεραμικό δάπεδο) συνοδευόμενο από ένα ηχητικό έργο, εκτέθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Μόσχα κ.α.

Διάρκεια έκθεσης έως 9 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα