«Εγκαίνια» στον ΕΣΜ

Η εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που πρόκειται να αντικαταστήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου καθυστέρησε κατά τρεις μήνες (είχε προβλεφθεί την 1η Ιουλίου) λόγω συνταγματικών ζητημάτων που είχαν τεθεί στη Γερμανία, επισημαίνει η Διαδικτυακή πύλη EuObserver.com περιγράφοντας συνοπτικά τη λειτουργία του νέου Ταμείου και επισημαίνοντας ότι όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους 17 Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης και το σύστημα

ψηφοφορίας θα αντανακλά τη συμμετοχή της κάθε χώρας στο κεφάλαιο του ταμείου, κάτι που σημαίνει πως η Γερμανία θα μπορεί να θέτει βέτο στις αποφάσεις.

Ο ΕΜΣ μπορεί να αγοράζει ομόλογα χώρας μόνο αν η χώρα δεσμευτεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Η ΕΚΤ, σε αντίθεση με τον ΕΜΣ, μπορεί να αγοράσει απεριόριστο αριθμό ισπανικών ομολόγων, αλλά έχει προειδοποιήσει πως αν η χώρα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, θα διακόπτει την αγορά ομολόγων της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα