ΗΠΑ: Πιο κοντά σε μονομερή ανάληψη δράσης

Η αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ από τη Δαμασκό έπειτα από τέσσερις ημέρες ερευνών για το εάν έγινε χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, αφαιρεί τόσο το πρακτικό, όσο και το πολιτικό εμπόδιο, για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό. Το αεροσκάφος που τους μετέφερε προσγειώθηκε στο Ρότερνταμ και οι επιθεωρητές θα επιστρέψουν στην έδρα του Οργανισμού στη Χάγη προκειμένου τα δείγματα που συνέλεξαν να υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Ωστόσο μία πρώτη προφορική ενημέρωση αναμένει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα αδιακρίτως στους Σύρους πολίτες στις 21 Αυγούστου», τόνισε η σύμβουλος του Ομπάμα, Σούζαν Ράις. Νεότερα στοιχεία σχετικά με τις αποφάσεις του για το πώς θα προχωρήσει, αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα ο Μπαρακ Ομπαμα καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων με στελέχη του ρεπουμπλικανικού αλλά και του δημοκρατικού «στρατοπέδου».

Πληροφορίες από το Λυκό Οίκο υποστηρίζουν ότι ο πλανητάρχης δεν θα ανακοινώσει ότι επίκειται άμεσα η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Ομπάμα σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, εμφανίστηκε αποφασισμένος για στρατιωτική επέμβαση, «περιορισμένη» και στοχευμένη όπως την αποκάλεσε, αποκλείοντας την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα