Εύσημα Κομισιόν για τις προτεραιότητες

Η επιτάχυνση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και η επανέναρξη τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητόδρομων ώστε να δημιουργηθούν 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσα, είναι οι δυο βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελούν τους βασικούς στρατηγικούς στόχους για την οικονομική ανάταξη της χώρας. Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες κι υπογραμμίζει πως η προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων θα συμβάλλει ουσιαστικά
στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τις δέκα βασικές πολιτικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα δράσης επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τις προτεραιότητες που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα αλλά και τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

«Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «θα πολιτευτώ σαν να είναι η τελευταία μου θητεία, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Χαρίζω ευχαρίστως τις επόμενες εκλογές σε όποιον θέλει να τις κερδίσει.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση δράση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης των μεγάλων τεσσάρων έργων και απώλεια κονδυλίων για το ΚΠΣ.

Επίσης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, ως προτεραιότητα έθεσε την επιτάχυνση παρεμβάσεων στον ΟΣΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα ΚΤΕΛ.

Προανήγγειλε εταιρείες ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση ακινήτων, αλλαγές στον επενδυτικό νόμο και αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, δραστικές αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις και νέο φορέα αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων.

Οι δέκα προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι εξής:

1. Μεγάλα οδικά έργα. Εκτός από τον Μωρέα οι υπόλοιποι τέσσερις μεγάλοι άξονες (Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδος, Ολυμπία Οδός και Ιόνια οδσός) αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω της απουσίας ρευστότητας. Έγινε λόγος «για ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων ούτως ώστε να μείνουν τα έργα ζωντανά, να μην καταρρεύσουν».

Η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με επικεφαλής, εκ μέρους του δημοσίου, τον κ. Ευθύμιο Βιδάλη, επισημάνθηκε ως ακανθώδης και δύσκολη, ενώ έγινε και λόγος για ρήτρες που ενδέχεται να καταπέσουν. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία-πλαίσιο έως τις 30 Σεπτεμβρίου και έγκριση από τη Βουλή έως το τέλος του έτους.

2. ΕΣΠΑ. Η έλλειψη ανακεφαλαιοποίησης προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα και επιχειρείται επιτάχυνση μέσω απλοποίησης διαδικασιών και αναθεώρησης του προγράμματος ώστε να δοθούν περισσότερα κονδύλια στην επιχειρηματικότητα και σε δράσεις κατά της ανεργίας αλλά και σε επιτάχυνση των 181 έργων προτεραιότητας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο απώλειας κονδυλίων στα ημιτελή έργα της προηγουμένης περιόδου (ΚΠΣ 2000-2006). Είπε, ωστόσο ότι ο αρχικός κίνδυνος απώλειας ήταν της τάξης των 3 δισ. ευρώ, και πλέον έχει περιοριστεί δραστικότατα. Έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση για το επόμενο ΕΣΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα