Εφικτό το υγιεινό διαιτολόγιο

Το Food4Me είναι ένα πρωτοποριακό, πανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Στοχεύει στη παροχή εξατομικευμένων συμβουλών διατροφής, άσκησης και υγείας. Παρέχεται δωρεάν και οι συμμετέχοντες λαμβάνουν στον υπολογιστή τους συστάσεις προσαρμοσμένες στις συνήθειές τους, στους δείκτες υγείας τους και στο γενετικό τους προφίλ, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ιστοσελίδας.

Στην Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή

γύρω στους 105 εθελοντές.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες, με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Μανιός, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος αυτού και Επιστημονικός Υπεύθυνος τους προγράμματος για την Ελλάδα, μιλώντας στην εκπομπή του Αθήνα 9.84 «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, και στη Νάντια Σκεπετάρη τόνισε πως η πρόθεση της μελέτης είναι να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας του πληθυσμού με συμβουλές από το σπίτι για την πρόληψη και αποφυγή χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τη κακή διατροφή.

Το πρόγραμμα διαρκεί έξι μήνες και στη διάρκεια των έξι μηνών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

Να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το ύψος τους, το βάρος τους, τις περιφέρειες μέσης, ισχίου και μηρού, το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας, τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής και το ιατρικό ιστορικό.
Να συμπληρώσουν έως 5 διαδικτυακά «Ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων» στο χρονικό διάστημα των 6 μηνών.
Να συλλέξουν δείγματα αίματος από το άκρο του δακτύλου τους σε τρεις χρονικές στιγμές, χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα εργαλεία μιας χρήσεως τα οποία θα σταλούν στο σπίτι τους με εταιρία ταχυμεταφορών (courier) κατά την έναρξη και στους μήνες 3 και 6 της μελέτης.
Να συλλέξετε δείγμα κυττάρων από το μάγουλό τους κατά την έναρξη της μελέτης. Αυτό γίνεται με απλό τρόπο, δηλαδή, τρίβοντας την επιφάνεια στο εσωτερικό του μάγουλου με μία μπατονέτα, η οποία θα περιέχεται στον εξοπλισμό που θα τους αποσταλεί με εταιρία ταχυμεταφορών (courier).
Συλλέγοντας όλα τα παραπάνω, οι ειδικοί θα μπορέσουν να τους παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές με βάση τις διαιτητικές συνήθειες των ενδιαφερόμενων, τους αιματολογικούς δείκτες τους και το γενετικό τους προφίλ.

Δυνατότητα συμμετοχής στο Food4Me έχουν όσοι είναι άνω των 18 ετών και γενικά υγιείς, όσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του, όσοι δεν έχουν χρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ αποκλείονται οι έγκυες και οι θηλάζουσες.

Εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, θα χρειαστεί να ακολουθήσουν εννέα απλά βήματα:
1. Να επισκεφθούν το www.food4me.org
2. Να μπουν στην Ενότητα Εθελοντών
3. Να επιλέξουν την Ελληνική σημαία
4. Να κάνουν κλικ στην επιλογή «εδώ» στην ενότητα Νέοι Εθελοντές
5. Να διαβάσουν τις πληροφορίες που περιέχει η σελίδα
6. Να επιβεβαιώσουν ότι τις έχουν διαβάσει και κατανοήσει στο κάτω μέρος της σελίδας
7. Να πατήσουν «Επόμενο»
8. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, όπως περιγράφεται παραπάνω
9. θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην εγγραφή τους και να συμπληρώσουν τα προσωπικά στοιχεία τους και τα ερωτηματολόγια που θα εμφανιστούν στην οθόνη.

Σε περίπτωση που κάποια από τις πληροφορίες καταχωρηθεί λάθος και το σύστημα απορρίψει τον χρήστη αυτόματα, υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με την ομάδα του Food4me στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή στο τηλέφωνο 210 9549327 ώστε να επανενεργοποιηθεί η διαδικασία εγγραφής στο πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα