«Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών»

Για μια νίκη ιστορική και με ευρύτερη πανευρωπαική σημασία, μιλά στο capital.gr, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές κάλπες. Ο κ. Παπαδημούλης, παράλληλα, επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών

που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση, περιγράφει την επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει το κόμμα του πρόεδρο της Δημοκρατίας προερχόμενο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς ενώ υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει κυβερνητικούς συμμάχους σε χώρους και προσωπικότητες που διατίθενται να δουλέψουν στο πρόγραμμά του.

Η καθαρή και ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τι σηματοδοτεί;

Πρόκειται για μία νίκη με ευρύτερη πανευρωπαϊκή σημασία. Λέει "στοπ" στην καταστροφική μονόπλευρη λιτότητα, λέει "ναι" στη Δημοκρατία. Ζητεί αλλαγή πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτό είναι και το μήνυμα που εκπέμπεται πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, η μεγάλη αυτή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αλλάξει στην Ευρώπη το δόγμα της προσήλωσης σε μια μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που απειλεί ολόκληρο το ευρωπαικό οικοδόμημα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Αυτό αποτυπώθηκε και στην ελληνική κοινωνία, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από τις πολιτικές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μιλούσαν μονίμως για μεταρρυθμίσεις, ένώ στην πραγματικότητα δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να εξυπηρετούν τους ίδιους και του πλούσιους φίλους τους.

Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά: Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Πώς θα κινηθείτε;

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Θα ζητήσουμε από τους εταίρους και δανειστές μας να σεβαστούν , όπως οφείλουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να δώσουν τον απαραίτητο και εύλογο χρόνο στη νέα κυβέρνηση να προετοιμαστεί, να παραλάβει το ταμείο, να παρουσιάσει το τετραετές πρόγραμμά της για την ανάπτυξη. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η ουσιαστική και έντιμη διαπραγμάτευση με στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Στόχος μας είναι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην φορολογία, τη Διοίκηση, τόυς θεσμούς, το κράτος πρόνοιας, ώστε να γίνει επιτέλους η Ελλάδα ένα κανονικό, ισότιμο μέλος της Ε.Ε με ισχυρό κράτος Δικαίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;

Εξ όσων αντιλαμβάνομαι είναι δεδομένο ότι οι θεσμικοί μας εταίροι θα δώσουν , όπως σας είπα ένα εύλογο διάστημα στη νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμα και τους στόχους της. Άλλωστε εμείς επιδιώκουμε το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα και νέα χρέη. Κι όπως έχουμε πει επανειλημμένως, σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Αλλά ούτε η τρόικα, ούτε το μνημόνιο, αποτελούν μέρος αυτών. Πρόκειται για μια παρέκβαση που πρέπει να σταματήσει.

Με ποιους θα επιδιώξετε να συνεργαστείτε; Το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ είναι στους δυνάμει κυβερνητικούς σας εταίρους;

Θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση με δυνάμεις και προσωπικότητες που είναι διατεθειμένες να δουλέψουν μαζί μας. Μέσα από τη συζήτηση επομένως με τις άλλες δυνάμεις θα δούμε ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει η συνεργασία μας: Συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, στήριξη ή και ανοχή.

Έχει καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Η πρότασή μας θα ανακοινωθεί εγκαίρως και αρμοδίως. Το βέβαιο είναι πως και δια αυτής της πρότασης θα συμβολίσουμε την καινούργια μέρα που ξημερώνει στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ευρύτερων δυνάμεων και αυτό θα αποτυπωθεί και στο πρόσωπο που θα προτείνουμε να αναδειχθεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα