«Έχουμε διανύσει το 70% της διαδρομής»

Για αισιόδοξα μηνύματα και μεγάλη πρόοδο, τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και στον τραπεζικό τομέα, έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα αυτόν τον καιρό. Βέβαια, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι αρκετά δύσκολα, διότι τόσα προβλήματα που είχε συσσωρεύσει η χώρα μας, η Ελλάδα έπρεπε αυτόν τον καιρό
να τρέξει σ΄ έναν αγώνα μακράς απόστασης, έναν μαραθώνιο», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι έχουμε διανύσει το 70% της διαδρομής, αλλά όπως τόνισε, στον μαραθώνιο «το τελευταίο κομμάτι είναι και το πιο δύσκολο και πιο εξαντλητικό». Υποστήριξε ότι η χώρα έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο σε τρεις κρίσιμους τομείς: στη δημοσιονομική εξυγίανση, την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας και το τραπεζικό τοπίο.

Σε ότι αφορά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι οι τράπεζες επηρεάζονται από το γενικότερο κλίμα και βρίσκονται σε θετική πορεία. Σημείωσε μάλιστα ότι το Φεβρουάριο επέστρεψαν περί τα 2 δισ. ευρώ καταθέσεων, ενώ από τον Ιούνιο έχουν επιστρέψει περίπου 16-17 δισ. ευρώ.

Εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων και την ομαλοποίηση του κλίματος, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση η οποία σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις «θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε ένα διαφορετικό τραπεζικό τοπίο, όπου τρεις μεγάλες τράπεζες και λίγες μικρότερες θα εξυπηρετούν τραπεζικά τη χώρα και θα έχουν μια ισχυρή παρουσία, όπως είχαν και στο παρελθόν στις γειτονικές χώρες με την Ελλάδα».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα