Δύσκολο καλοκαίρι

«Τσουνάμι» μειώσεων μισθών μας περιμένει το καλοκαίρι, την ώρα που ακάλυπτο μένει το 90% των εργαζομένων, ενώ οι ειδικοί «βλέπουν» το ποσοστό της ανεργίας να εκτινάσσεται στο 25%.

Σε τροχιά κατάρρευσης βρίσκεται η αγορά εργασίας, καθώς η λήξη της μετενέργειας αναμένεται να φέρει το καλοκαίρι νέες μειώσεις μισθών

που φτάνουν έως και το 40%.

Από την έρευνα του Αθήνα 9.84 για το «Δύσκολο οικονομικό καλοκαίρι» του 2012, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζονται έως και την Παρασκευή στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγγιάννη προκύπτει ότι, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, λόγω της πτώσης της τουριστικής κίνησης, της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας στις επιχειρήσεις αλλά και των θεσμικών αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι αναμένεται να επηρεαστούν από τη λήξη της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων, τον Ιούλιο αναμένεται να προσδιοριστεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός, μειώνεται η αποζημίωση για απόλυση, ενώ τα συνδικάτα εκτιμούν ότι, τους προσεχείς μήνες η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 25% από 21% που είναι σήμερα. Επιπλέον στο τέλος του καλοκαιριού δεν αποκλείεται το 80% των μισθωτών να έχουν υπογράψει ελαστικές συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Νίκο Καρούντζο ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Μιχάλης Χάλαρης «μετά τον Αύγουστο περιμένουμε να λήξει μεγάλος αριθμός κλαδικών και ομοιoεπαγγελματικών συμβάσεων», οπότε θα έχουμε μείωση των αμοιβών.

Κατά τον κ. Χάλαρη ο «εργαζόμενος είναι πλέον ο αδύναμος κρίκος». Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κάλεσε εργοδότες και συνδικαλιστές να δείξουν ωριμότητα και να συνάψουν κλαδικές Συμβάσεις καθώς το 90% των επιχειρήσεων έχουν προσωπικό κάτω των 5 ατόμων και άρα δεν μπορούν να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοί τους να είναι ακάλυπτοι.

Εν τω μεταξύ, τραγική είναι και η εικόνα που εμφανίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Σε δείγμα 22 εταιριών διαφόρων κλάδων προκύπτει ότι σε 14 κατά τη διάρκεια του 2011 χάθηκε το 11,4% των θέσεων εργασίας με κάποιες περιπτώσεις οι απώλειες να είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με απώλειες 500 θέσεων επί συνόλου 1580 εργαζόμενων και ο όμιλος Marfin Investement Group με απώλειες 1000 θέσεων επί συνόλου περίπου 15.500.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα στο χορό των απολύσεων δεν έχουν μπει οι τράπεζες όπου παρατηρούνται μικρές μειώσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ωστόσο το συνεχές κλείσιμο καταστημάτων σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση των τραπεζών και τις νομοθετικές αλλαγές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το επόμενο τρίμηνο.

Ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης σημείωσε ότι υπάρχει ένα «φαινόμενο σπιράλ όπου η μείωση της απασχόλησης δημιουργεί μείωση της ζήτησης» δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη αν ο τουρισμός του καλοκαίρι δεν αποδώσει τότε « οι επιχειρηματίες το Σεπτέμβριο θα κληθούν

Keywords
Τυχαία Θέματα