Δύσκολο καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι είναι ίσως το πιο δύσκολο και κρίσιμο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Η έρευνα του Αθήνα 984, που μεταδίδεται καθημερινά στις 11:30, ανέδειξε σήμερα τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος Ιουνίου, το φορολογικό τσουνάμι για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς και το οριακό σημείο, στο οποίο βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι,

λοιπόν, εν μέσω της νέας προεκλογικής περιόδου, υπάρχει μια σειρά ημερομηνιών, οι οποίες θα κρίνουν πολλά για την ελληνική οικονομία και για τις αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν για τη χώρα μας. Ποιες είναι αυτές οι ημέρες-σταθμός;

 

 Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα εξελίξεων, οι φορολογούμενοι, που ήδη βλέπουν τα πρώτα εκκαθαριστικά να καταφθάνουν με σημαντικά υψηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι, λόγω αυστηρότερων τεκμηρίων, χαμηλότερου αφορολόγητου και αλλαγών στο μέτρο των αποδείξεων, θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν:

ΦΟΡΟΙ

ΑΚΙΝΗΤΑ

ΕΤΑΚ 2009

ΦΑΠ 2010

ΦΑΠ 2011

ΧΑΡΑΤΣΙ 2012

ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ΦΟΡΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΕΞΙΣΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Σύμφωνα με το φορολογικό σύμβουλο, Βαγγέλη Αμπελιώτη, «η μέση φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι φτάνει έως και το 30%, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο».

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στον ελληνικό προϋπολογισμό παραμένει οριακή, καθώς οι δαπάνες για τη λειτουργία του κράτους ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και περιλαμβάνονται σε αυτές 12,8 δισ. ευρώ για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους. Ταυτόχρονα, τα έσοδα από φόρους, τέλη και ασφαλιστικές εισφορές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 84,7 δισ. ευρώ και αν η ύφεση γίνει ακόμη βαθύτερη - όπως προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές λόγω της παράτασης της κρίσης και της πολιτικής αβεβαιότητας -, τότε θα μειωθούν και άλλο.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του κράτους να ξεπεράσει τα 15-16 δισ. ευρώ, ενώ στο υποθετικό σενάριο της μη πληρωμής των τόκων το πρωτογενές έλλειμμα για εφέτος θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό για να καλυφθεί θα χρειαστεί να προσφύγει το κράτος σε δανεισμό.

Εξίσου οριακή είναι η κατάσταση για τα ασφαλιστικά ταμεία, που - λόγω των απολύσεων, των μειώσεων μισθών, αλλά και της εισφοροδιαφυγής - βλέπουν τα διαθέσιμά τους να μειώνονται. Σύμφωνα με τον καθηγητή, Πλάτωνα Τήνιο, εφόσον το ασφαλιστικό σύστημα δεν παράγει τίποτα, η μόνη διέξοδος για ρευστότητα στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ο δανεισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα