Δύναμη πυρός ένα ταμείο σταθερότητας

Ένα κοινό ταμείο το οποίο θα περιλαμβάνει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη», δήλωσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.Το υπάρχον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ακόμη κεφάλαια ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα διαλυθεί τον Ιούλιο 2013, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με κεφάλαια ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ θα κληθεί να το αντικαταστήσει
από τον Ιούλιο 2012. Η ένωσή τους θα δημιουργούσε έναν μηχανισμό συνολικού δυναμικού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ένωση των δύο μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης συναντά την αντίθεση της Γερμανίας, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τους εταίρους του Βερολίνου, ανάμεσά τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Βερολίνο δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με την ένωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά τον Ιούλιο 2013, ανακοίνωσε χθες το γραφείο της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τον Τύπο χθες και σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την προοπτική αυτή.

«Αυτό δεν είναι το μόνο, πρέπει επίσης να υπάρξουν κοινοί κανόνες, πρέπει να υπάρξει μία συλλογική βούληση, που θα εκφράζεται από μία γραμμή άμυνας», δήλωσε επίσης σήμερα η Κριστίν λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τάχθηκε και πάλι υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης για να αποφευχθεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης χρέους σε χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία.

«Εάν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις στις επόμενες εβδομάδες, τότε το τέλος του 2012 θα είναι καλύτερο από την αρχή του», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανέλαβε ότι «φυσικά πιστεύει στο μέλλον του ευρώ».

Χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε επικαλούμενο γερμανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Γερμανία διάκειται θετικά προς την ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης μέχρι τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να προσθέσει το δυναμικό αυτών των δύο μηχανισμών, με αντάλλαγμα την επιβολή περισσότερο αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας από αυτούς που βρίσκονται σήμερα υπό εξέτασιν. 
Keywords
Τυχαία Θέματα