Δραματικά στοιχεία για την Ελλάδα

Περίπου 15.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στην έκθεσή του, που δημοσιεύεται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Οργανισμός «βλέπει» διατήρηση της τάσης όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και εφόσον η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει σε σχετικά καλό επίπεδο. Την ίδια ώρα έχει μειωθεί αιχθητά η μετανάστευση προς Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία, λόγω της αύξησης της ανεργίας.

Την ίδια ώρα, δραματικά
είναι τα στοιχεία για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Κομισιόν. Μείωση 8,7% που μεταφράζεται σε επιπλέον 400.000 θέσεις εργασίας, παρουσίασε η απασχόληση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ενδεικτικό της κατάστασης, αλλά και των προοπτικών για την ελληνική αγορά εργασίας είναι ότι το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15-35 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα για να εργαστούν. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Με μελανά χρώματα περιγράφει η Επιτροπή και την κατάσταση των αστέγων που τους μετρά πλέον στις 20.000 μιλώντας για αύξησή τους το 2011 κατά 25% σε σχέση με το 2009. Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά ενώ πολλοί είναι οι άστεγοι σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο και τα Τρίκαλα.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι πλέον «δεν τα βγάζουν πέρα», έχοντας χάσει τη δουλειά τους. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. 
Keywords
Τυχαία Θέματα