ΔΝΤ:Να ανακτήσει την εμπιστοσύνη η Λισαβόνα

Η Πορτογαλία πρέπει ακόμα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί στις ιδιωτικές αγορές χρέους το 2013, εκτιμά ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα για την Πορτογαλία, Αιθίοπας, Αμπέμπε Σελασιέ.

«Δεν υπάρχει ακόμα αρκετή εμπιστοσύνη. Όμως, από τη στιγμή που το πρόγραμμα (προσαρμογής) θ΄ αρχίσει ν΄ αποδίδει, η Πορτογαλία θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές», τονίζει ο Σελασιέ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην
εφημερίδα Diario economico.

«Αυτό θα είναι δύσκολο», υπογραμμίζει ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ, ενώ το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας προβλέπει επιστροφή της Πορτογαλίας στις ιδιωτικές αγορές χρέους το 2013.

«Υπάρχει ένα σύνολο μέτρων που μπορούν να ληφθούν για να μπορέσει η Πορτογαλία να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο», εκτιμά ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ.

«Η κυβέρνηση επεχείρησε για παράδειγμα να επιμηκύνει την περίοδο ωρίμανσης των εντόκων γραμματίων. Πριν από ένα χρόνο κανένας δε φανταζόταν ότι η Πορτογαλία θα εξέδιδε έντοκα γραμμάτια 18μηνης διάρκειας», όπως συνέβη στις 4 Απριλίου, υπενθύμισε ο Σελασιέ.

Ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ υπογραμμίζει τέλος ότι εάν η Πορτογαλία συναντήσει δυσκολίες για την επιστροφή της στις αγορές «οι υπεύθυνοι της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να την υποστηρίξουν» υπό την προϋπόθεση ότι «θα εφαρμόσει το πρόγραμμα» προσαρμογής, που απαιτούν οι δανειστές της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα