Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 30%, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, προτείνει το ΔΝΤ σε προσχέδιο Έκθεσης Βιωσιμότητας που εξέδωσε. Σύμφωνα με την ανάλυση, που δεν έχει ακόμη συζητηθεί από τη διοίκηση του ΔΝΤ, το χρέος της χώρας προβλέπεται να βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ

το 2022 και συνεπώς απαιτούνταν ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η Ε.Ε. στα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με το Ταμείο, μέχρι αργά το καλοκαίρι του 2014, εν μέσω χαμηλών επιτοκίων, φαινόταν ότι δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους όπως προέβλεπε η συμφωνία του Νοεμβρίου 2012. Όμως, προσθέτει, σημαντικές αλλαγές που έγιναν έκτοτε στις πολιτικές (χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και αδύναμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα επιβαρύνει την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις) οδηγούν σε σημαντικές νέες ανάγκες χρηματοδότησης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018, με βάση το πακέτο μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί, θα φθάσουν τα 50 δισεκ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι το καταστατικό του ΔΝΤ απαγορεύει την εμπλοκή του σε προγράμματα στήριξης χωρών, εάν δεν είναι διαπιστωμένη η βιωσιμότητα του χρέους τους.

Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενο ανώτατο αξιωματούχο του Ταμείου, η έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα δεν λαμβάνει υπόψην την πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα (την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την μη πληρωμή της τελευταίας δόσης ) γεγονότα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές βασικές προβλέψεις. Εντούτοις, όπως εξήγησε, το Ταμείο έχει καταλήξει στα συμπεράσματα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του χρέους.
Προτού εξασφαλισθούν αυτά τα δύο από την ευρωπαϊκή πλευρά, πρόσθεσε, δεν θα μπορούμε να πούμε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ότι έχουμε ένα πρόγραμμα αξιόπιστο και βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα