«Δίσκοι στο πατάρι» του 9.84

«Δίσκοι στο πατάρι» είναι ο τίτλος του νέου μουσικού ένθετου της εκπομπής «Αθήνα Η Πόλη Μας», το οποίο εστιάζει σε παλιές ηχογραφήσεις, κάποιες που μπορεί να έχετε ακούσει, κάποιες που δεν έχετε ακούσει αλλά αξίζει να τις γνωρίσετε. Το ένθετο δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο στύλ άλλα εξερευνά πολλά είδη από διάφορες χώρες και ηπείρους: Jazz, Soul και Funk, Afro, Hi Life, Reggae,
Bossa, άλλα και Salsa. Μεταφέρει τους ακροατές του 9,84 σε ηχητικά τοπία στην Αμερική, τη Τζαμαικα, τη Βραζιλία την Νιγηρία και την Ινδία.

Roy Ayers Ubiquity - Vibrations
[1976, Polydor]

Κάναμε αρχή λοιπόν με τον Roy Ayers, τον διάσημο Αμερικανό τζαζ συνθέτη και βιμπραφωνίστα:

Ο Roy Ayers γεννήθηκε το 1940 στο Λος Άντζελες και ενώ ξεκίνησε την καριέρα παίζοντας post bop Jazz, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του jazz funk ήχου της δεκαετίας του '70. Αποτελεί κεντρική φιγούρα του κινήματος της Acid Jazz, στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του '80, ενώ κάποιοι μουσικοί κύκλοι των χαρακτηρίζουν 'Νονό της Neo Soul'.

Είναι ο μουσικός του οποίου οι συνθέσεις έχουν σαμπλαριστεί περισσότερο από κάθε άλλον, στη Hip Hop μουσική.

Παρακάτω ένα από τα χαρακτηριστικότερα κομμάτια του το 'Seaching' απο το LP του 1976 στην εταιρεία Polydor με τίτλο 'Vibrations':

www.youtube.com/watch?v=GhAUznbuJ5U

Με 15 Ευρώ + Ταχυδρομικά μπορείτε να αγοράσετε μια αυθεντική κόπια του 1976 σε άριστη κατάσταση από το Discogs.com επίσης μπορείτε να το βρείτε ψηφιακά σε όλα τα διεθνή Online δισκοπωλεία με ολόκληρο το LP να κοστίζει 10,89 Ευρώ, ενώ θέλετε αν αγοράσετε μόνο το 'Searching' θα χρειαστεί να πληρώσετε μόλις 99 λεπτά!

Quarteto Em Cy - Τudo Que Voce Podia Ser
[1972, Odeon]

Για τη δεύτερη έκδοση του ενθέτου ταξιδέψαμε στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στην πολιτεία Bahia για να ακούσουμε μουσική από τέσσερις αδελφές τις Cybele, Cylene, Cynara και Cyva, που έγιναν γνωστές από τα τέλη της δεκαετίας του '50 ως Quarteto Em Cy. Πρωτοεμφανίστηκαν στην τοπική τηλεόραση το 1959, πριν κάνουν το βήμα να μετακομίσουν στο Ρίο, όπου και απέκτησαν τη φήμη τους κάνοντας τακτικές εμφανίσεις σε σημαντικά clubs της εποχής. Οι πανέμορφες φωνές τους κέντρισαν το ενδιαφέρον του θρυλικού ποιητή και συνθέτη Vinicius de Moraes, άλλα και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων του κινήματος της Bossa Nova και της Tropicalia κάνοντας τις γνωστές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία. Τις δεκαετίες '60 και '70 συνεργάστηκαν με σχεδόν όλους τους σημαντικούς καλλιτέχνες της Βραζιλίας.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τη διασκευή τους στο κομμάτι: 'Τudo Que Voce Podia Ser,'
'Everything You Could Be', 'Ότι θα μπορούσες να είσαι' απο το LP του 1972 με τίτλο 'Quarteto Em Cy':

www.youtube.com/watch?v=p5yHKN65-Kg

Η τιμή μιας αυθεντικής κόπιας φτάνει τα 150 ευρώ στο διαδίκτυο - αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αυθεντική κόπια στο discogs που στοιχίζει περίπου 95 ευρώ. Μην αγχώνεστε όμως μπορείτε να
αγοράσετε το κομμάτι σε ψηφιακή μορφή για μόλις 1 ευρώ και 29 λεπτά από τη νέα συλλογή που κυκλοφόρησε για τα 25 χρόνια του, το θρυλικό Λονδρέζικο δισκάδικο Mr. Bongo, με τίτλο '25 Years Of Mr. Bongo.'

Barrington Levy - The Vibes Is Right
[1985, Time 1 Records]

Ο Barrington Levy γεννήθηκε στο Kingston της Jamaica το 1964 και κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "My Black Girl" μαζί με τον ξάδερφό του το 1977, σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών. Η γνωριμία του με τους παραγωγούς Junjo Lawes και Hyman Wright, τον οδήγησε πολύ γρήγορα στο studio του θρυλικού παραγωγού King Tubby και σε συνεργασίες με άλλα ιερά τέρατα της Reggae όπως Scientist και Prince Jammy. Από το 1980 κιόλας ο Levy θεωρείται ένα απο τα μεγαλύτερα αστέρια της Jamaica. Η βαθιά του γνώση της club και soundsystem κουλτούρας του Kingston, του δίνει την δυνατότητα να εισάγει στη μουσική του, την ωμή δυναμική της DJ κουλτούρας και έτσι σε συνεργασία με τον Laws, να γίνουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι του νέου Dancehall ήχου της Jamaica. Μερικές απο τις πιο γνωστές του επιτυχίες περιλαμβάνουν τα κομμάτια: "Englishman", "Collie Weed", "Shine Eye Girl", "Under Mi Sensi" και "Here I Come", το οποίο και έφτασε το νούμερο 41 στα Charts της Μεγάλης Βρετανίας το 1985. Ποιο πρόσφατα έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα του Hip Hop και του Dancehall, όπως Snoop Dogg, Jadakiss, Bounty Killer και Dan The Automator. Τέλος τα φωνητικά του έχουν σαμπλαριστεί αμέτρητες φορές στη Jungle και το Drun n' Bass, απο τις αρχές μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 90'.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το κομμάτι 'The Vibes Is Right' από το LP του 1985 'Here I Come', στη δισκογραφική Time 1 Records:

www.youtube.com/watch?v=YE7Kzo742gg

Πριν απο λίγους μήνες ο Βρετανός παραγωγός Om Unit κυκλοφόρησε ένα edit του 'The Vibes Is Right', ενώ το 2013 ο κορυφαίος Αμερικανός Rapper Freddie Gibbs σαμπλαρε το τραγούδι για το κομμάτι του '9mm'.

Μια αυθεντική κόπια του 'Here I Come' του 1985 σε βινύλιο, θα σας στοιχίσει γύρω στα 30 ευρώ αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο. Αν είστε περισσότερο ψηφιακοί τύποι μπορείτε να αγοράσετε ένα digital download του κομμάτιού για μόλις 99 λεπτά.

Bappi Lahiri - Come Closer
[1984, EMI]

Για την τέταρτη έκδοση του ενθέτου ταξιδέψαμε στην Ινδία για λογαριασμό του διάσημου μουσικού και συνθέτη Bappi Lahiri.

Ο Lahiri γεννήθηκε στην Καλκούτα της Δυτικής Βεγγάλης το 1952, σε μια οικογένεια με πλούσια παράδοση στην κλασσική μουσική. Ο πατέρας του ήταν διάσημος τραγουδιστής στην ευρύτερη περιοχή της Βεγγάλης, ενώ η μητέρα του συνθέτρια και τραγουδίστρια με κλασσικές σπουδές και βαθιά γνώση της θρησκευτικής μουσικής Shyama Sangeet. Οι γονείς του, λοιπόν, ήταν εκείνοι που τον μύησαν στη μουσική, μαθαίνοντας του να παίζει Tabla σαν επαγγελματίας απο μόλις τριών ετών!
Ξεκίνησε να δουλεύει στο Bollywood σε ηλικία δεκαεννιά ετών, και η πρώτη ταινία για την οποία έγραψε μουσική ήταν το Nanha Shikari του 1973. Το soundtrack που τον έκανε διάσημο ήταν για την ταινία Zakhmee του 1975, στην οποία τραγούδησε και έγραψε τη μουσική. Είναι γνωστός στην Ινδία ως ο βασιλιάς της Disco, αφού ήταν απο τους πρώτους που συνδύασε synthesizers και disco ρυθμούς με παραδοσιακά Ινδικά ακούσματα. Με την ιδιαίτερη του εμφάνιση και αίσθηση του στυλ, θεωρείται ο χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος της τάσης της Ανατολής που συναντάει τη Δύση, τις δεκαετίες του 70΄και 80΄.

Είναι διάσημος στην Ινδία ακόμη και στις μέρες μας, έχει διατελέσει κριτής σε δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα τύπου X Factor, είναι ο συνθέτης του ύμνου της ποδοσφαιρικής ομάδας Kolkata Knight Riders, ενώ ήταν υποψήφιος στις Ινδικές εκλογές της περασμένης άνοιξης με το κόμμα BJP.

Ακούστε παρακάτω το 'Come Closer' απο το soundtrack της ταινίας του 1984 'Kasam Paida Karne Wale Ki' σε ερμηνεία της Salma Agha και μουσική του ίδιου του Bappi Lahiri:

www.youtube.com/watch?v=4bssh3bHnxc

Η μουσική του έχει σαμπλαριστεί τα τελευταία χρόνια στο Hip Hop, την Pop άλλα και την ηλεκτρονική μουσική απο καλλιτέχνες και παραγωγούς όπως Dr. Dre, MIA, The Prodigy, Dabrye, A.G., Planet Asia, Kutmasta Kurt, Masta Ace και Onra.

Μπορείτε να αποκτήσετε μια αυθεντική κόπια του sountrack 'Kasam Paida Karnewale Ki' σε βινύλιο απο το discogs.com για 33 ευρώ + ταχυδρομικά. Ενώ αν είστε περισσότερο του ψηφιακού και πονάτε την τσέπη σας μπορείτε να κατεβάσετε το 'Come Closer' απο όλα τα καλά ψηφιακά δισκοπωλεία μόνο για 99 λεπτά.

Επιλογή, έρευνα και επιμέλεια Black Athena, 2014.
Keywords
hip hop, snoop dogg, x factor, dr dre, αθηνα, συγκεκριμένο, jazz, life, reggae, τζαμαικα, acid, neo, hop, εταιρεία, youtube, online, nova, ηπα, ιαπωνια, νέα, vibes, time, kingston, jamaica, black, girl, wright, studio, king, club, rapper, βινύλιο, download, bollywood, εμφάνιση, στυλ, knight, εκλογες, closer, pop, ηλεκτρονική, mia, prodigy, planet, asia, ace, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, εκλογες 2014, χωρες, ηλεκτρονική, βημα, βραζιλια, γνωση, δουλεια, ηπα, ινδια, καριερα, μητερα, μουσικη, ονοματα, τηλεοραση, το βημα, download, hip hop, snoop dogg, time, youtube, αξιζει, αμερικη, αστερια, βινύλιο, βρειτε, γνωριμια, γονεις, δυνατοτητα, δισκοπωλεια, διαδικτυο, ευρω, υπαρχει, εμφάνιση, ερευνα, εταιρεία, ετων, ηλικια, ηχητικα, κομμα, μηνες, μορφη, μπορειτε, νιγηρια, οικογενεια, πολιτεια, προγραμματα, ριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, στυλ, τζαμαικα, τιμη, τοπια, τραγουδιστρια, τιτλος, φτανει, φημη, ψηφιακη, ace, acid, asia, black, bollywood, club, ειδη, εμφανισεις, hop, jamaica, jazz, knight, king, kingston, κομματι, life, mia, neo, planet, pop, prodigy, reggae, rapper, studio, online, vibes, wright, ξεκινησε, x factor
Τυχαία Θέματα