Δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ

Έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση -ή όχι- της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ ΑΕ). Την κίνηση να στηθούν κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα όπου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στηρίζουν

11 από τους 14 δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκε επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τοποθέτηση τρίτης κάλπης για το δημοψήφισμα, εντός των κτηριακών συγκροτημάτων των σχολείων.

Τί δήλωσαν για το δημοψήφισμα οι υποψήφιοι της Θεσσαλονίκης

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης, δήλωσε πως δεν ψήφισε στο δημοψήφισμα γιατί «πρέπει να είναι βάση των νόμων» και εφόσον γίνει με τους όρους που πρέπει τότε θα «ψηφίσουμε όλοι». Διευκρίνισε πάντως πως η γνώμη του είναι ξεκάθαρη, πως οτιδήποτε είναι «πολύτιμο» όπως είναι και το νερό, «δε μπορεί να φύγει από τη δημόσια αγκαλιά».

Αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτήρισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών «για να εμποδιστεί ένα υποδειγματικό δημοψήφισμα». Το ότι είναι άτυπο πρόσθεσε, δεν αφορά τους διοργανωτές αλλά «το έλλειμμα της κυβέρνησης». Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει ελεύθερη έκφραση των πολιτών με ένα μεγάλο όχι.

Στον υπουργό Εσωτερικών, επιτέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτηρίζοντας «ανόητη χειρονομία» και «εξαιρετικά δυσάρεστο» το έγγραφο του Γιάννη Μιχελάκη για το δημοψήφισμα και σημειώνοντας πως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ήταν γνωστή εδώ και μήνες.

Το νερό της Θεσσαλονίκης, πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό, δήλωσε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία και ψήφισε στις κάλπες που είχαν στηθεί για το δημοψήφισμα.

Να αποτρέψουν το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ με την ψήφο τους, κάλεσε τους πολίτες ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Το έγγραφο του ΥΠΕΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απέστειλε έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας να μεριμνήσουν προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών.

Ειδικότερα, το υπουργείο απέστειλε προς τους εφόρους έγγραφο, με το οποίο τους ενημερώνει ότι «περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαΐου ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε κάποιους δήμους της χώρας κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων, στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίσουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία».

Στο έγγραφο παρατίθενται οι νόμοι, τα Προεδρικά Διατάγματα και τα συναφή νομικά κείμενα που ορίζουν τα καθήκοντα των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής και στη συνέχεια ζητείται να ενημερωθούν οι αντιπρόσωποι προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Το έγγραφο κοινοποιείται στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές (Άρειο Πάγο, Πρωτοδικεία κ.α.) και στις αυτοδιοικητικές Αρχές (Περιφέρειες κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα