Δημοψήφισμα για τα νησιά Φόκλαντ

Ξεκίνησε σήμερα στα νησιά Φόκλαντ η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα, με το οποίο οι κάτοικοι τους θα δηλώσουν εάν, επιθυμούν να μείνουν αυτά υπερπόντια κτήση της Βρετανίας. Οι εκλογείς είναι μόνον 1.500.

Το "ναί", στο τέλος του διήμερου δημοψηφίσματος,
αναμένεται από την πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών, να επικρατήσει άνετα. Για το Μπουένος 'Αϊρες, που έχει διεκδικήσει την κυριαρχία των νησιών επί μακρόν, πρόκειται για τα "νησιά Μαλβίνας".

Το πρώτο εξάμηνο του 1982, μάλιστα, Βρετανία και Αργεντινή πολέμησαν για την κυριαρχία των νησιών. Νίκησε η Βρετανία.

Το Μπουένος ' Αϊρες δεν αποδέχεται αυτό το δημοψήφισμα. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ ήταν σαφής στις πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα στο ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκεται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα", που θα έχει.

Στον αντίποδα αυτού, ο βουλευτής Ντικ Σόουλ των νησιών αυτών δήλωσε σήμερα μιλώντας στο BBC, ότι "με την ψήφο μας στέλνουμε μήνυμα και στην Αργεντινή και στη διεθνή κοινότητα".

Πέρυσι οπότε συμπληρώθηκαν 30 έτη από τον ανωτέρω (δίμηνο) πόλεμο, η ρητορική ανάμεσα στο Λονδίνο και στο Μπουένος 'Αϊρες θερμάνθηκε με πολλές "κορώνες", εκατέρωθεν.

Ο πόλεμος τελείωσε την 14η Ιουνίου του 1982. Συνυπογράφηκε διεθνής συνθήκη, με την οποία η Αργεντινή αναγνώρισε με την υπογραφή της πως δεν έχει καμία εδαφική βλέψη πάνω στα νησιά Φόκλαντ. Είχαν χάσει όμως την ζωή τους σχεδόν 650 Αργεντίνοι και 260 Βρετανοί.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν αύριο Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα