«Δήλωση στήριξης από τις ΗΠΑ»

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα εκφράζοντας ικανοποίηση για το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «η λιτότητα δεν είναι η μόνη στρατηγική εξόδου από την κρίση, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας». Για αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και για αναβάθμιση της χώρας γεωπολιτικά, από την επίσκεψη Σαμαρά

στις ΗΠΑ, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
«Είναι σημαντική η δήλωση Ομπάμα κατά της λιτότητας, εν όψει των διαπραγματεύσεων που έρχονται. Αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά, δεν θα διακινδύνευε τη δήλωση», τόνισε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο ΜΕΓΚΑ. «Σε περίπτωση δημοσιονομικού κενού δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση των μισθών» τόνισε, ενώ ερωτηθείς αν θα χρειαστούν νέες αποχωρήσεις στο δημόσιο άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την άρση αναστολής πλειστηριασμών α' κατοικίας, αλλά με κοινωνική ευαισθησία γι' αυτούς που πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν. Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο άφησε ανοικτό να γίνουν αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, παραδεχόμενος πως ίσως τα κριτήρια δεν ήταν σωστά.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεργάτες του σήμερα το πρωί.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως και αναλυτικά για το περιεχόμενο των συζητήσεων τόσο με τον Πρόεδρο Ομπάμα όσο και με τον Αμερικανό υπουργού Εξωτερικών Τζ. Κέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτίμησε ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έδωσαν ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν συμφωνήσει ως προς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκονταν σε στενή επαφή καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον».

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει πιθανότατα συνάντηση με τον κ. Κέρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την τελευταία εβδομάδα το Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, καθώς ένα από τα πρώτα ζητήματα που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό υπουργό ήταν η ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο βάρος που έχει για τα εθνικά θέματα να εκφράζεται με μια φωνή, όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά η χώρα.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος «έδωσε ήδη οδηγίες στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία των κινήσεων που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και τη συνέχεια των σημείων που εθίγησαν στις συζητήσεις αυτές».

Άλλες Αντιδράσεις

Για μήνυμα προς τα ευρωπαϊκά κέντρα λήξης αποφάσεων, έκανε λόγο μιλώντας στον Αθήνα 984 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Γενικός Διευθυντής του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Ηλίας Σπιρούνιας.

«Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, κατά των πολιτικών λιτότητας επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ. Προσθέτει ότι το ζητούμενο είναι οι προτροπές Ομπάμα να μην εξαντληθούν σε ρητορικό επίπεδο και ζητά ενημέρωση της Βουλής για τις επαφές Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη είχε οπρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα όσα συζήτησε με τον Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τα θέματα της Κύπρου. Το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη Νέα Υόρκη.

Χαρακτηριστικές οι αναφορές της Wall Street Journal ότι η Αθήνα «πιθανότατα ζητά επίσης τη βοήθεια των ΗΠΑ να πιέσει τη Γερμανία να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι χώρες του ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα