Διευκρινίσεις για ΦΠΑ

«Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως που καταναλώνεται», ξεκαθαρίζει με μήνυμά του στο twitter o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο.

Η σύγχυση προκλήθηκε από εγκύκλιο που υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή, όχι το φαγητό».

Συγκεκριμένα, τα μη αλκοολούχα ποτά, εφόσον αγοράζονται για κατανάλωση εκτός καταστήματος ή παραδίδονται μέσω delivery δεν θα υπάγονται στη μείωση του ΦΠΑ στο 13%. Επίσης για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει ο συντελεστής ΦΠΑ 23%, όπως και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Από την εφαρμογή του μέτρου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει μείωση των τελικών τιμών κατά 8,1%.

Συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρναρα θα έχει αύριο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, προκειμένου να συζητήσουν όλες τις αρνητικές παρενέργειες από τη μη καθολική εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ.

Θα μειώσουμε τις τιμές στο ποσοστό που αναλογεί, δηλαδή περίπου 2-3%, έστω και αν δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα η μονιμοποίηση του μέτρου, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 κσι το Γιάννη Θεοδόση, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Αν η μείωση του ΦΠΑ εφαρμοστεί με αυτόν τον τρόπο, θα προκληθεί κομφούζιο στην αγορά, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης, Θανάσης Παπανικολάου, καλώντας τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, να κάνει διορθώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα